Издвајамо Србија

ОБАВЕЗНЕ УНИФОРМЕ ЗА ОСНОВЦЕ: Министарство образовања припрема новине у школама

У школске клупе од следећег септембра ђаци свих школа у Србији могли би да иду у униформама. Министарство образовања наложило је да се анкетирају сви наставници, ђаци и њихови родитељи у вези са том идејом.

– Надамо се да смо близу реализације те идеје коју ћемо спровести у сарадњи са наставничким и родитељским колективима. Размишљамо о два модела: да ли да униформа буде у власништву породице или да припада школама и изнајмљује се деци као књиге. У другом случају деца би била обавезна да врате школску одећу у јуну – открива за „Блиц“ Драгана Миловановић, саветник министра образовања.

Настојаћемо да осмислимо решење које ће омогућити да униформа буде јефтинија од одеће коју родитељи купују деци за школу. Једно од могућих решења су социјална предузећа у којима тешко запошљиве особе шиле униформу

Драгана Миловановић, саветница министра просвете

Још није познато, како каже, да ли ће униформу у почетку носити сви основци или само ученици од првог до четвртог разреда.

– Настојаћемо да осмислимо решење које ће омогућити да униформа буде јефтинија од одеће коју родитељи купују деци за школу. Једно од могућих решења је да се направе социјална предузећа у којима би радиле тешко запошљиве особе и шиле униформу за основце. Идеју бисмо морали да спроведемо у сарадњи са Министарством за рад и запошљавање. Довољно је да деца имају по две зимске и летње мајице са амблемом школе – наглашава Миловановић.

Интересантно је да ће рел имати и ђачки парламент, јер ће, како каже Миловановић, деца одлучивати коју боју униформе ће носити. Циљ јединствене одеће у школским клупама је, како тврди, крајње хуман.

– Сви ћемо се тако упристојити – и деца и родитељи. Ученици ће имати веће осећање припадности како школи тако и друговима. Истраживања из Велике Британије показала су да су униформе смањиле вршњачко насиље. Иако се социјалне разлике не могу избећи, под јединственом одећом ћемо лакше открити да смо суштински сви исти – објашњава Миловановић.

Доказ да је униформа пун погодак је Основна школа „Никола Тесла“ у београдској Винчи где 300 ученика другог разреда носи одећу јединствене боје и дезена.

– Девојчице носе љубичасте хаљине, док дечаци имају плаве сакоичиће са амблемом школе. То је пилот-пројекат који смо прошле године започели у сарадњи са општином Гроцка па само ученици 11 одељења другог разреда имају униформу. Одећа је коштала 1.000 динара, а све је финансирала општина – каже Драгољуб Гачић, директор ове школе, и додаје да ће пројекат трајати до краја школске године.

Прваци: Када ћемо ми имати униформу

Пошто у ОШ „Никола Тесла“ само ученици другог разреда имају ту привилегију да носе униформу остала деца су се осетила запостављено.

– Прваци ме заустављају на ходнику и питају: „Директоре, а када ћемо ми имати униформу.“ И већина родитеља су задовољна одећом – истиче директор Гачић.

 

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2016.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930