Издвајамо Регион

ПУПОВАЦ: Хрвати би да селе мртве Србе са книнског гробља!

Фото: Јутјуб

Заступник СДСС Милорад Пуповац актуелизовао је данас у Сабору питање узнемирености грађана на подручју Книна, након што су на гробним местима Срба затечена обавештење о неплаћању гробног места и претњом деложацијама мртвих.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На книнском градском гробљу, наиме, протеклих дана остављена су обавештења о неподмиреним обавезама за гробну накнаду дуже од 10 година.

Обавештење су на свим гробним местима неплатиша оставиле фирме Чистоћа и Зеленило.

Пуповац је рекао да сматра да је начин на који је то учињено непримерен, те да је реч о скрнављењу гробних места, о застрашивању људи који долазе да посете гробове. Указао да постоје други начин на који су ти људи могли бити обавештени.

Постављање те врсте обавештења је знак непијетета, истакао је Пуповац. Према његовом мишљењу, масовно спречавање повратка људи у своје домове довела је до то тога да не могу бринути о својим гробовима. И још ћемо их кажњавати и због тога, додао је.

– Масовни егзодус и масовно спречавање повратка људи стоје иза чињенице да људи не могу бринути о својим гробовима. И из тог разлога тражимо да им се приступи онако како треба. У противном доживећемо то на начин на који се односимо према живим људима – без могућности да остану у својим кућама – ред је на онима који су остали у својим гробовима па ни они неће остати на својим местима. То је недопустиво, нехумано и нецивилизацијски – рекао је Пуповац.

Истим поводом огласио се и директор Документационо-информационог центра Веритас Саво Штрбац истакавши да су обаавештења на гробовима православних покојника и најава деложације мртвих уколико не буду плаћане накнаде за гробно место представља поруку да Срби, ни мртви, тамо више нису пожељни.

Штрбац је рекао да је очито да је након етничког чишћења живих Срба у „Олуји“ 1995. на ред дошло и етничко чишћење мртвих, на крајње нецивилизован и циничан начин, пренели су медији.

Извор:Танјуг