Издвајамо Регион

САРАЈЕВО МОЖЕ, А СРБИМА ЗАБРАЊЕНО: Дан државности Федерације БиХ!

У Босни и Херцеговини се обележава Дан државности, који Срби у том ентитету и у Републици Српској не признају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дан државности БиХ обележава се на датум када је одржано прво заседање Земаљског антифашистичког већа народног ослобођења БиХ (ЗАВНОБиХ), у ноћи између 25. и 26. новембра 1943. године, у Мркоњић Граду.

Више од две деценије након последњег рата овај празник се у Републици Српској не признаје и не обележава.

У том ентитету је данас уобичајени радни дан, а представници БиХ институција и РС, нису присуствовали пријему који је поводом Дана државности синоћ је одржан у Председништву БиХ.

Поводом овог празника, чланови Председништва БиХ, без присуства председавајућег из реда српског народа Младена Иванића, положиће венце на спомен обележја.

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић је гостујући синоћ на Федералној ТВ, а повом Дана државности, рекао да се БиХ креће у добром смеру, те да је уверен да ће питање пресуде Сејдић-Финци, која према одлуци међународног суда правде у Стразбуру и припадницима националних мањина треба да омогући кандидовање на изборима за највише органе власти у БиХ, бити решено у наредној години.

Изетбеговић тврди да ће наредне године бити решено и питање обесправљености Хрвата у БиХ, на чему, како је рекао, инсистира хрватски члан Председништва Драган Човић.

Кад је реч о положају Хрвата, ту, наводи Изетбеговић, има више позитивне дискриминације, него негативне. Он, наиме, тврди да у неким сегментима припадници хрватског народа у Федерацији имају већа права од Срба и Бошњака.

“Понављају се две мантре. Једна је та о угрожености хрватског народа, која не стоји, и која се упорним понављањем жели етаблирати у истину. И мантра о томе да се превише давало ХДЗ-у и господину Човићу”, рекао је Изетбеговић.

А на питање шта је ту истина, он је одговорио: „“Средина је обично увек оно што је најближе истини”“.

Говорећи о идеји федерализације БиХ, односно поделе Федерације БиХ на две изборне јединице, Изетбеговић каже да је пре неколико дана позвао хрватског члана Председништва и председника ХДЗ БиХ Драгана Човића да му објасни шта подразумева под тим.

„Дај, молим те, Драгане објасни нам шта подразумевате под федерализацијом? Једно причаш ти, друго кардинал Пуљић, треће (Андреј) Пленковић. Шта је то уствари“, рекао је Изетбеговић, који, како каже, сумња да би они који би имали прилику да дефинишу федерализацију или нешто слично, уопште били у стању то да нацртају и дефинишу.

Извор: Танјуг