Регион

ДОДИК: ХРВАТСКА НАЈБОЉЕ ЗНА КАКО МУЏАХЕДИНИ УЛАЗЕ У БОСНУ!

Председник Републике Српске Милорад Додик сматра да председник Хрватске Колинда Грабар-Китаровић има релевантне податке за своју тврдњу да се из Исламске државе у БиХ враћају хиљаде бораца, подсетивши да је преко хрватске територије за време рата у БиХ ушло четири и по хиљаде муџахедина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Они су по правилу секли главе Србима тамо на Озрену и нико се на то није окретао – рекао је Додик за Н1 телевизију.

Према његовим речима, ако је Хрватска тада имала канале за пропуст муџахедина, вероватно је данас најинформисанија на који начин и ко улази у БиХ, па и више него структуре из Сарајева.

Додик је рекао да бошњачка политичка и безбедносна структура у Федерацији БиХ логистички покрива стварање материјалних и људских претпоставки за јачање екстремизма и тероризма.

Оценивши да се сваки нормалан човек на овом простору боји ових појава, Додик је истакао да нису сви Бошњаци и муслимани терористи, али да су они који су у последње време чинили терористичке акте у региону искључиво радикализовани муслимани.

– У том погледу постоје чињенице, информације о организацијама, финансирању, лицима која су организовала одласке – навео је Додик.

Упитан да ли последње изјаве Китаровићеве о БиХ представљају мешање у унутрашње ствари БиХ, Додик је рекао да БиХ нема унутрашње ствари.

– Мислим да БиХ нема унутрашње ствари, да њене ствари креирају странци и да у том погледу аопсолутно нема никаквог субјективитета, па ни на унутрашњем плану ни унутрашњим стварима – истакао је председник Српске.

Он је додао да БиХ није никаква држава и да у формалноправном смислу може да буде државна заједница или заједница држава, али ништа више.

– БиХ има међународне функције и ништа више, нема суда и тужилаштва. Кад ми неко објасни шта су унутрашња питања БиХ онда ћу бити у могућности да објасним да ли се госпођа Китаровић мешала у унутрашње ствари БиХ или није – закључио је Додик.

 

Извор: Срна