Свет

КИЈЕВ ЗАПРЕПАШЋЕН: Запад тајно послао моћно оружје Украјини, Руси га кремирали (ФОТО)

Фото: Јутјуб

Италијанско лако оклопно возило Пума 6×6 које је Италија донирала украјинскпој војсци уништено је код Билогоривке у Луганском региону.

Оно што је интересантно Италија није до сада озваничила да је ова лака оклопна возила донирала украјинској војсци. Такође није саопштено ни колико ових возила је Украјина добила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Развој лаког оклопног возила Пума у конфигурацији 4×4 и 6×6 започела је 1990-тих година 20 века. Возило је заједнички италијанско-немачки пројекат познат и под ознаком АВ-90.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Обе стране у једном тренутку одустале су од заједничког пројекта, али су га италијани поново оживели и назвали „Пума“ са којим су желели да усаврше породицу оклопних возила за 21 век чији кичму су требали да чине ловац тенкова Б-1 Центауро, тенк Ц-1 Ариете и борбено оклопно возило Дардо.

Произвођач овог возила су компаније ИВЕЦО/ОТО Бреда. Укупно је за италијанску војску наручено 580 оклопних возила и то 330 у конфигурацији 4х4 и 250 оклопних возила у конфигурацији 6х6.

Такође, Берлин је предао Кијеву још један пакет војне помоћи, у којем се, између осталог, налази десет борбених возила пешадије „мардер“ са муницијом и гранате за тенкове „леопард 2“, саопштила је немачка влада.

Осим тога, нови пакет помоћи укључује ПВО систем „скајнекс“, ракете за већ предате системе ПВО ИРИС-Т СЛМ, као и око 30 хиљада комада муниције за самоходне противваздушне топове „гепард“.

Украјина је, такође, добила 7,5 хиљада артиљеријске муниције калибра 155 милиметара.

Извор: ТВ Фронт