Издвајамо Свет

ТРАМП У ШОКУ, НЕ МОЖЕ ДА ВЕРУЈЕ – Кина поручила Трампу: Доведи се у ред или ћеш платити!

Кина је издала злокобно упозорење новоизабраном председнику Доналду Трампу, рекавши да је боље да се “доведе у ред“ што пре или ће “платити.“

Кинески државни медији су у уторак известили да Трампов телефонски разговор са председницом Тајвана и каснији Тwиттер напад на Пекинг, представља потенцијални прекид дипломатских односа између САД-а и Кине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Yахоо Неwс извештава:

“Изазивање трења и петљање са кинеско-америчким односима неће помоћи да “Америка поново постане снажна,“ наводи се на насловној страни иностраног издања Комунистичке партије.

Кинеско издање националистичког Глобал Тимес-а је такође на првој страни пустило причу о Трамповој “немогућности да држи језик за зубима,“ оптужујући његове “провокације и лажи.“

Трамп је испалио два твита у недељу минирајући Кину због потцењивања њихове валуте, опорезивања увоза из САД-а, и изградње војних инсталација у Јужном кинескм мору.

Уследили су коментари критике на рачун Трампа у америчким и кинеским медијима за примање телефонског позива од тајванске председнице Цаи Инг-вен, потез који је био ударац скоро 40-годишњем дипломатском протоколу и који је покренуо питања о томе да ли новоизабрани председник намерава да настави са чврстим ставом против Пекинга.

Званична реакција из Пекинга је изостала, али Кина често користи државне медије да телеграфише своје политичке позиције, понекад користећи реторику иза дипломатије.

Издање Глобал Тимес-а на енглеском језику је препуно њиховог мишљења са едиторијалима у којима се напада новоизабрани председник.

Имајући у виду да су кинеско-амерички односи достигли деликатну равнотежу захваљујући пажљивом управљању годинама, едиторијал у новинама је упозорио да Трамп “може направити велику буку, али да га то не ослобађа од правила игре велике моћи,“ додајући да он “нема довољно средстава“ да буде провокативан са Кином.

“Трампов твит о Кини је само покриће за његове стварне намере, а то је да третира Кину као дебело јагње и исече је на комаде,“ наводи се.

“Он покушава да пљачка друге земље за амерички просперитет,“ упозорава, али уместо тога он ће несвесно “разбити тренутни светски економски поредак“ чији су САД “највећи корисник.“

Пратећи коментар је упозорио да ће Трамп “на време научити да не пређе Кину,“ претећи “жестоком конкуренцијом“ са Пекингом ако САД повећа продају на Тајвану.

У међувремену, Цхина Даилy на енглеском језику је упозорио да “дипломатски новајлија“ Трамп треба да примири своје понашање или ће створити “скупе проблеме за своју земљу.“

Током председничке кампање, Трамп је често циљао Кину за фискалну и трговинску политику за које је он тврдио да су Америку коштале милионе радних места.

“Ако Трамп настави овако да говори и након преузимања дужности… Кина ће морати да направи неке промене у свом размишљању,“ рекао је Ђи Кингуо, професор на Универзитету у Пекингу.

Трампова одлука да разговара са председницом Тајвана је изгледа посебно потресла Пекинг.

“Овај позив није случајан,“ рекао је Треј Мекарвер, аналитичар за Цхина Политицс Wееклy. “Јасно је да су Трампови сарадници, укључујући и начелника штаба Рајнса Прибса, поновили контакт са Цаи и њеним људима у последњих неколико месеци и били су свесни шта раде.“

 

Извор: Wебтрибуне.рс