Издвајамо Србија

НЕВЕРОВАТНО! Милићева напала Вучића, премијер јој узвратио „водиш политику против интереса Србије“ а она напустила емисију!

„Сметају им фреске или црвено-плаво-бела тробојка или то што је Косово Србија?“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Премијер Александар Вучић гостовао је вечерас на телевизији Пинк у специјалној емисији поводом јучерашњег отказаног путовања првог путничког воза од Београда до Косовске Митровице.

У специјалној емисији коју је водила Јована Јоксимовић, поред премијера гостује и новинар Миломир Марић и директорка Центра за евроатлантске студије и главна НАТО лобисткиња у Србији Јелена Милић.

Према речима премијера, он је током јучерашњег дана око четири сата ујутру сазнао да се на Косову спремају нереди и истакао да је груписање албанских снага било против свих међународних договора. Премијер Србије је рекао да је јединица КПС послата мимо договора са Бриселом из најортодоксније албанске средине у чисто српску средину. Како је додао, са НАТО и ЕУ је договорено да Албанци када шаљу силу на север Косова морају да имају сагласност НАТО и локалних Срба, што је у овом случају потпуно прекршено.

Вучић је навео да је косовска власт у том тренутку послала јединицу у чисто српску општину, да су они дошли у Доње Јариње где уопште нема Албанаца.

– Они запоседају железничку станицу да зауставе воз. Тачи и Мустафа излазе са њихове седнице и кажу да се воз заустави по сваку цену. Они су дошли са дугим цевима и ми смо морали одмах да реагујемо – истиче Вучић.

ВУЧИЋ О ИЗГЛЕДУ ВОЗА

Он је на питање новинарке рекао да није било никакве провокације када је у питању изглед воза.

– Коме сметају фреске или српска тробојка или пак то што је Косово Србија, мени ту ништа не смета. Хоћу да грађани знају да је то био обичан воз, никакав тенк нити оклопно возило, тиме нико није био вређан већ су тим возом требале да се возе мајке са децом и обични грађани – рекао је Вучић и напоменуо да му је смешно то што је изглед воза Албанцима деловао као провокација.

– Неко мора да каже станите и немојте да провоцирате сукобе. Ја искрено нисам знао како тај воз изгледа, али и кад сам сазнао приговорио сам Марку Ђурићу (директор Камцеларије за КИМ). Мени је смешно што је њима изглед воза био провокација и криво ми је што ми Срби имамо усађен осећај кривице на коме стално инсистирамо – рекао је он.

Вучић је у емисији на Телевизији Пинк истакао да је неко тражио довољан разлог да започне сукобе на северу Косова, који су умало избегнути.

– Могли смо тај воз да прогурамо до Косовске и Митровице, али то није наш интерес. Било би мртвих на све стране. Инцидент је спречен само због наше спремности – рекао је он.

“Промотивни” воз, који је у суботу 14. јануара после 18 година кренуо из Београда за Косовску Митровицу, заустављен је у Рашки од 16.30 сати, а за Београд је кренуо натраг нешто после 20.30 сати.

МИЛИЋ НАПАЛА ВУЧИЋА И ПИНК

Јелена Милић из Центра за евроатлантске студије негодовала је због односа појединих медија према цивилном друштву. Она је навела да је њена невладина организација мета константних напада телевизије Пинк и листа Информер, а потом је упитала премијера Вучића зашто је она дошла у емисију, као и да Вучић својим конференцијама тим медијима даје легитимитет.

Према њеним речима, Пинк и Информер крше закон, а Вучић је одговорио да “му не пада на памет да се меша у рад медија, јер су медији у овој земљи слободни”, након чега је водитељка покушала да разговор врати на тему емисије.

Милић је оценила да је забрињавајуће то што премијер није знао за изглед воза, те додала да је злоупотребљена прича о угрожавању слободе кретања, јер се много мање ситнице детаљније договарају – попут таблица на Косову и Метохији.

Вучић је затим навео како се са косовским председником Хашимом Тачијем није састао јер није имао заказан састанак с њим. Такође, изнео је низ похвала на рачун директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, али је навео да јон има “узаврелу страст”, да је још млад и да он мора често да му говори да се заустави.

МАРИЋ И ВУЧИЋ О ХАПШЕЊУ ХАРАДИНАЈА

Новинар Миломир Марић навео је да је чудно је шта се све ових дана дешава, почевши од хапшења Рамуша Харадинаја, спекулација око посете председника Николића Косову, па све до путничког воза.

Одговарајући о случају Харадинај Вучић је навео да уколико Србија гони оне који су починили злочине у Сребреници, “јер неко ко је убијао хицем у потиљак и клао није лице Србије”, исто тако ће и Рамуш Харадинај бити гоњен, а за његове злочине постоје “страшни докази”.

– Храдинаја треба да гони Србија, злочини су почињени у Србији, над Србима. Србија од тога не сме да одустане – рекао је он. Како је додао, ако неће да гони ратне злочине Србија не постоји као држава, а нико ко је починио ратне злочине неће бити заштићен.

Харадинај је ухапшен 4. јануара по налогу Србије из 2005. због сумње да је 1998. и 1999. починио ратне злочине над Србима и другим неалбанцима. Истрага против Харадинаја покренута је 2004. године. Харадинају је суђено у Хашком трибуналу за ратне злочине, али је 2012. ослобођен свих оптужби.

Премијер је истакао да је о синоћњим догађајима у Доњем Јарињу до сада разговарао са Федериком Могерини и најавио да ће у уторак у Давосу имати билатералне сусрете са премијером Кине Си Ђипингом, потпредседником САД Џозефом Бајденом и новом председицом Швајцарске Дорис Леутард. Председник Владе Србије верује ће да ће имати билатерални сусрет и са хрватским колегом Андрејем Пленковићем, као И са другим званичницима.

ЖЕЉА И МУДРОСТ САЧУВАЛА МИР НА КИМ

Премијер Вучић је уверен да су сви, ЕУ и НАТО, знали шта ће се догодити, али да нису реговали. Он је оценио је за све што се дешавало у суботу одговорна и међународна заједница “која је једним делом ћутала, а једним подржавала”.

– “Поносан сам и срећан што смо сачували мир и немам проблем са тим, само понављам да нећу дозволити да Срби за све буду криви – рекао је Вучић иако, како каже, разни мисле да су одржали Србима лекцију.

ЈЕЛЕНА МИЛИЋ НАПУСТИЛА ЕМИСИЈУ

Одговарајући на тврдње Јелене Милић да троје радикала треба изручити Хашком трибуналу, Вучић је рекао да лично сматра да је судија и правно и морално донео исправну одлуку да нису створени услови за изручење.

– Као председник владе сам у обавези да поштујем сваку одлуку коју суд донесе – додао је премијер.

Јелена Милић напустила је емисију на телевизији Пинк после жустре расправе са премијером. Према речима учесника емисије, она је још пре почетка емитовања најавила да постоји велика могућност да ће то урадити.

Она је напустила емисију након што јој је Вучић рекао да води политику која иде на штету Србије. Кад га је упитала која је то политика, Вучић није прецизирао, али је рекао да је све што је изговорила у емисији против интереса земље.

ВУЧИЋ: НАМА ТРЕБА ПОЛИТИКА СРЕДЊЕГ ПУТА, КА ЕУ

Србији је потреба политика средњег пута, ни против САД, ни против Русије, а свако скретање са европског пута би нас бацило у провалију, поручио је вечерас премијер Александар Вучиц и додао да грађани Србије то треба да знају.

– То не би била озбиљна политика која Србији може да донесе 3 или 3,5 посто раста. То је раст који нас приближава Европи и људима доноси бољи живот – рекао је премијер гостујући на Пинк ТВ.

Упитан да ли постоји опасност да ванредни парламентарни избори зауставе тај раст, премијер је казао да не зна зашто би га зауставили и додао да раст није био заустављен ни прошле године, мада, додао је “не зна да ли ће ванредних парламентарних избора и бити”.

– Први пут после 72 године имали смо суфицит у владином буџету а да нисмо имали неку велику приватизацију. То су чињенице. То не може ни нико да демантује, па ни Јелена Милић – рекао је он.

Премијер је истакао да се веома стриктно држи слова и српске речи у међународној заједници и зато му, каже, сви други верују.

– Ми ћемо да наставимо тако да се понашамо. Наставићу да се састајем са Албанцима иако ми је тешко да се са њима договорам. Заједница српских општина је једини део бриселског споразума у којем се нисмо покренули ни за јоту јер Албанци то нису учинили, а ЕУ их у томе подржава”, рекао је премијер Вучих и призна да је Београд направио је једну грешку, а то је о висини зида у северној Митровици – закључио је премијер.
Извор: Телеграф.рс