loading...
Србија

Николић: Ако ћутимо на убијање Срба ја нећу бити председник

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да је спреман да се повуче са председничке позиције ако Србија, у случају убијања Срба на КиМ, оћути Албанцима, а реаговања европских званичника на његове изјаве, након седнице Савета за националну безбедност, назвао је преваром.
– ЕУ је требало да регаује када је скоро минирана пуга и када није дозвољено да прође српски воз. Па, ако Јоханес Хан каже да ја не гледам у будућност и да је будућност Србије независно Косово онда немамо о чему да разговрамо. Онда је он превара за сва времена и то што ради ЕУ је превара – нагласио је Николић у интервјуу за “Курир”.

На констатацију да су његове изјаве узнемириле људе, председник Србије каже да су се људи узнемирили на КиМ када су видели припаднике РОСУ.

Идемо у рат и ја и моји синови

– Је ли то део Србије? Јесте, е, онда смо сви узменирени – навео је Николић и додао: “Ми не звецкамо оружјем већ на ту раван пребацујемо уколико буде био угрожен српски народа на КиМ. И да, рекао сам да ћу и ја ако треба отићи у рат, па и моји синови”.

Србија ће, поручио је, одбрани Србе на КиМ и о томе постоји потпуна сагласност владе и председника.

– А то што сам рекао да ћемо послати војску су закључци Савета за националну безбедност – навео је Николић.

Веза са изборима?

Упитан да ли све ово има везе с изборима, Николић каже – па не мислите ваљда да сам ово сам исконструисао, још нисам ни кандидат.

– О овоме говорим као председник Србије, а не као кнадидат и стало ми је до живота Срба и на Косови и свуда, а не до рејтинга – навео је Николић.

Он каже да су његови синови током рата у бившој Југославији били мали, али да је током бомбардовања 1999. године његов син Радомир добровољно отишао у војску и то пет дана пре бомбардовања.

– Није имао позив, пријавио се и све време рата био је у униформи и није био у мојој кући, у мом кабинету, него тамо где је његова касарна измештена. Служио је војску у Рибници у Краљеву, а били су из местени у ширем региону Краљева који је сваког дана био бомбардован – нагласио је Николић.

Како каже, увек родитељ прво себе излаже, а не децу.

Српска војска и Реозулицја 1244

– Српску децу бих да заштитим од свега, а себе не жалим у томе. Међутим, ако нападну на Србе и почну егзодус и убијање хоће ли Србија да ћути. Ја таквој Србји не би био председник – навео је Николић.

Николић је рекао и да је по резолуцији УН 1244 могуће вратити до 1.000 војника на КиМ.

– Међутим, то никада није затражила Влада Србије, у међуврему су сви високи представници радили на независности. То је наш адут у свим преговорима с Албанцима зашто Росу не може да дође на север Косова, јер смо се договорили да и ми не тражимо да наша војска дође тамо – казао је он.

На питање да ли је то само усмени договор, Николић каже: “Нема ту усмено или писмено, ти договри се поштују”.

– Договрили смо се о томе да Росу не може да дође, јер смо обећали да нећемо тражити да наша војска дође. Ми обећали усмено, а за Росу потписали договор. Погазили су договор и сада имамо много адута за разговоре у Бирселу, где треба да тражимо гаранције да Росу никада неће доћи, да ће поштовати споразум, јер онда и ми поштујемо своје обећање да нећемо захтевати од УН да омогуће присуство оружаних српских снага које би чувале верске објекте и српску баштину – истакао је он.

Нећу да провоцирам

Коментаришући првокације премијера Албаније Едија Раме који каже да ће Срби на Косово моћи да долазе убудуће само као туристи, Николић каже да су познате претензије Албаније на КиМ, Црну Гору, Грчку и Македонију.

– Стара је прича, али спољну политику води влада и не желим да својим изјавама првоцирам, већ да покажем колико је подржавам. Премијер Александар Вучић је јасно рекао да нећемо дозволити да било који Србин буде убијен на КиМ. Као врховни командант то потпуно подржавам, ако нас нападну реаговећамо – поручио је Николић.

Извор: Tanjug