Свет Србија

ЗАХАРОВА ЗАГРМЕЛА: Шта ово Запад тражи од Србије?

Северноатлантска алијанса, предвођена САД, је бомбардовањем зграде РТС-а у Београду 1999. године, показала колико заиста подржава идеале демократије као и колико је спремна да прекрши све обавезе, норме и правила

Запад захтева од Србије да заборави НАТО бомбардовање 1999. године и хладнокрвно убиство више од 2.500 својих грађана, укључујући 89 деце, уништену инфраструктуру као и губитке вредне више милијарди долара, навела је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од Србије се тражи да окрене нову страницу историје, а о надокнади или макар извињењу нема ни речи, навела је Захарова.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Лицемерје Запада нема граница – он упорно игнорише напад на зграду РТС-а у Београду 23. априла 1999. године“, истакла је Захарова.

Управо тада је Вашингтон показао колико заиста подржава идеале демократије – усмерио је свoje оружјe против медија под лажним изговором тзв. борбе против пропаганде, нагласила је званична представница руског МСП-а.

„Тада је Запад, предвођен САД, показао спремност да прекрши све обавезе, норме и правила, па и она које се сматрају светињом демократског друштва, ако су угрожени њихови себични интереси“, закључила је Захарова.

Подсетила је на 23. април 1999. године када је НАТО у Београду „починио злочин који не застарева“ и погодио зграду Радио-телевизије Србије.

„У ноћи између 22. и 23. априла 1999. године, авиони НАТО-а извели су напад у којем је погинуло 16 цивила међу којима су били техничари, уредници, шминкери, редитељи, обезбеђење и сниматељи“, подсетила је Захарова.

Међутим, напад на медијску кућу не само да је прошао некажњено, већ је Запад овај злочин правдао војном нуждом, позивајући се на чињеницу да су српске комуникације и објекти медија проглашени „легитимним војним циљевима“ и пре почетка операције.

Данас се испред рушевина зграде РТС-а у Београду налази споменик на коме су уклесана имена жртава и једна реч, једно реторичко питање: „Зашто?“, навела је Захарова.

„Оне који се усуде да бране своју слободу и достојанство, и једноставно говоре истину, на све начине покушавају да ућуткају“, закључила је Захарова.

Извор: Медији