Свет

ПУТИНОВ ДЕКРЕТ ЗАТРЕСАО ЗАПАД: Ова држава ће скупо платити

Фото: Јутјуб

Одговор руског председника Владимира Путина на провокације Италије изазвао је незадовољство Запада. Ове податке је поделила италијанска новинарка Илена Д’Ерико.

Односи између Москве и Рима су се у последње време значајно погоршали, италијанско руководство показује све јаче непријатељство према Русији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То се дешава због чињенице да је Италија ове године постала председавајући групе земаља Г7. Конкретно, Г7 је недавно обећала да ће појачати санкције против Руске Федерације и оних који јој помажу.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Према речима Илене Д’Ерико, Русија је недавно одговорила на притисак Италије, толико да је узбунила цео Запад. Ово је објавио Монеy.

„Кремљ је кренуо у контранапад и то ради национализацијом страних компанија“, напомиње аутор италијанске публикације.

Пре неколико дана се сазнало да је указом број 294 председника Владимира Путина Русија преузела контролу над имовином италијанске компаније Аристон.

Аристон поседује фабрику у близини Санкт Петербурга и прошле године је у Руској Федерацији зарадио више од 100 милиона евра. Колумниста Монеy је навео да је овај маневар Кремља озбиљно узбунио Европу – Запад је огорчен на поступке Москве.

„Москва је поступила далековидо потписивањем уредбе у априлу 2023. године, захваљујући којој је влада добила право да пренесе управљање компанијама из непријатељских земаља на руске структуре“, преноси новинар „Монеи“.

Илена Д’Ерико је известила да је италијанска влада огорчена и дубоко шокирана вестима из Москве. У том контексту, италијанско Министарство спољних послова је чак позвало руског амбасадора Алексеја Парамонова, који је био незадовољан тренутном ситуацијом.

Италија је радње Руске Федерације назвала незаконитим и непоштовањем међународног права. Међутим, у самој Русији не мисле тако. Руски званичници кажу да делују на основу тренутне ситуације, а ове мере имају за циљ заштиту руских интереса.

Према речима људи у Италији, Путин је својим маневром постигао неколико циљева. Он јесте оштро одговорио на међународне санкције Русији, а такође је послао снажан сигнал Италији, која председава Г7.

Сада се на Западу води бурна расправа о могућности конфискације замрзнуте руске имовине, а Москва је одлучила да укаже на последице таквог корака.

„Ово је одговор на непријатељство западних земаља које желе да ограниче руску имовину на страној територији“, каже колумниста Монеy.

Извор: Wебтрибуне.рс