Русија

ПОГЛЕДАЈ ТЕ КАКО РУСКА “ЛУТАЈУЋА МУНИЦИЈА“ РАЗАРА! Показала се одлично у уништавању скупих система наоружања (ВИДЕО)

Погледајте о каквом оружју је реч

Руска лутајућа муниција утиче на сукоб дозвољавајући руским трупама да нападају украјинске високотехнолошке и скупе системе наоружања. Лутајућа муниција су беспилотне летелице које се сударају са својим циљевима и често експлодирају при удару. Сматрају се најефикаснијим за напад на стационарне мете и ако се мета удаљи од првобитне локације, шанса за погодак се значајно смањује.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обавештајна група отвореног кода (ОСИНТ) Орyx саопштила је 4. марта да је забележено најмање 100 успешних погодака руских камиказа дронова на украјинске циљеве. Списак украјинских циљева за које је визуелно потврђено да су уништени, оштећени или погођени руском муницијом „Куб и Ланцет“, укључује системе противваздушне одбране, модерна борбена возила украјинске производње и артиљеријске системе које је обезбедио Запад.

Беспилотне летелице „Камиказе“ постале су права главобоља за украјинске трупе и изазивају страх у главама артиљеријских посада, које су постале главна мета руских дронова. Пошто се дрон до циља води помоћу тактичког извиђања као што су Орлан-30 или Зала, веома је тешко унапред детектовати приближавање Ланцета или Куба, а такође је компликовано ометати радио-контролни канал јер у завршној фази, већ је контролисан инерцијским системом.

ОСИНТ група је саопштила да све већа употреба муниције долази пошто је руска флота јуришних хеликоптера претрпела велике губитке. Орyx напомиње да је Русија настојала да у потпуности искористи пропагандни ефекат лутајуће муниције постављањем снимака њихових подвига.

У августу 2020 је руско Министарство одбране одобрило пројектни задатак за беспилотну муницију Ланцет. Група „Калашњиков“ је направила ЗАЛА Ланцет, прву руску беспилотну летелицу још 2019. године, која укључује извиђачке, комуникационе, навигационе и високопрецизне ударне елементе. Први пут употребљена је у рату у Сирији.

Ланцет је тежак 12 кг, а може да носи од 3 килограма. Време лета траје до 40 минута, а максимална брзина лета може да достигне 110 км/х. Камиказа дрон може да погоди мете у домету од 40 км.

Беспилотна летелица има неколико система за навођење интегрисаних у своју структуру, у комбинацији са оптоелектронским системима. Ланцет-3 је опремљен видео комуникационим каналом који преноси слике до циља. Бојева глава има предконтактни осигурач.

 

Извор: Srbija Danas