Русија

МОСКВА НА НОГАМА: Да ли је Шојгу на удару?

Фото: Твитер принтскрин

Хапшење Тимура Иванова изазвало је лавину питања, има претпоставки да је ово почетак рашчишћавања терена за нову владу.

Хапшење једног од заменика министра одбране покренуло је лавину питања у Русији, а несумњиво и шире. Званични подаци су, по обичају, шкрти. Зна се да су Тимура Иванова лишили слободе припадници Федералне службе безбедности (ФСБ) у његовом кабинету после састанка колегијума Министарства одбране. Басмански суд у Москви одредио му је, за почетак, два месеца иза решетака.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оптужен је за корупцију од најмање милион рубаља (један евро је око 100 рубаља), што он, како преносе медији, не признаје. Разуме се, такво дело не може да се почини без сарадника, па се наводи да су хапшења почела.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Први на тој листи чије је име откривено је Сергеј Бородин, некада власник чак 18 компанија (сада „само” шест), а у једној од њих је била и Ивановљева жена Светлана (од 2022. бивша). Њој је, као и њему, то био други брак, а после развода од магната Михаила Маниовича је „пливала у богатству” (у њеном поседу био је „Метропол фешн груп”). Њен први муж је касније рекао да је знао да је Иванов љубавник његове жене и да му је чак скренуо пажњу: „Шта радиш? Имаш двоје мале деце! Моја жена захтева минимум педесет хиљада прихода месечно!”

Њу такође доводе у везу са стицањем пара на незаконит начин. Чак су и украјински медији указивали да је у Куршевелу виђена жена која личи на њу с познатим руским певачем Валеријем Меладзеом. Он је, иначе, увеличао прославу њеног рођендана 2016. у Империјалном јахт-клубу у Москви.

С Ивановљевим оцем Вадимом упловила је у нове пословне воде („Кристал девелопмент”, произвођач делова за електронске уређаје, а има и удео у „Приватним технологијама”, које пружају рекламне услуге). Тренутно се, кажу, ни родбини не јавља на телефон.

Ухапшени министров заменик Тимур Вадимович рођен је 15. августа 1975. у Москви. Са 22 године је дипломирао на Факултету компјутерске математике и кибернетике на чувеном Московском државном универзитету „Ломоносов”, а потом је постао магистар економских наука.

Каријеру је почео 1999. у банкарству. Затим је био саветник првог заменика генералног директора за економику и финансије концерна „Росенергоатом”, потпредседник акционарског друштва „Атомстројекспорт”, заменик председника управе „Интер РАО ЕЕС”, а од 2009. генерални директор Руске енергетске агенције при Министарству енергетике Русије.

Онда је 2012. постављен за заменика председника владе Московске области. У то време је московски губернатор био Сергеј Шојгу, пре тога министар за ванредне ситуације, а убрзо и одбране. Од 2013. до 2016. Иванов је био генерални директор „Оборонстроја”. Саградио је парк „Патриот”, за који је камен темељац постављен 2014. Кад је тамо завршен Главни храм Оружаних снага Русије 2020. Иванов је изазвао скандал рекавши: „Такве инсталације су непосредно на Стази сећања зато што се тамо налазе праве реликвије. Тамо су уникатне ствари, укључујући Хитлерову одећу, која је сачувана до дана данашњег. Ту је и Хитлерова шапка.”

Од 2016. је заменик министра одбране за војнограђевински комплекс министарства.

Сада се нагађа како ће његово хапшење утицати на даљу судбину Сергеја Шојгуа. Неки сматрају да је то страшан удар на њега. Права катастрофа. Други су уверени да то неће имати никаквог утицаја, јер су кључни Путиново поверење и резултати на фронту. Трећи претпостављају да је ово хапшење почетак рашчишћавања терена за нову владу, што не мора да значи да у њој неће бити места за Шојгуа, али да треба да се отвори пут за нова лица, а да неће баш сви да сарађују с Ивановом.

Олег Царјов, некадашњи депутат украјинске Раде, који је у своје време чак намеравао да се кандидује за председника државе, тврди да у Министарству одбране није срео ни једног јединог човека који је о Иванову приватно рекао иједну лепу реч.

Часопис „Форбс” је 2019. ставио Иванова на чело списка најимућнијих Руса из такозваних установа силе. Притом је његова имовина процењена на 13,6 милиона рубаља, док је његова породица годишње зарађивала 136,7 милиона. По пореској пријави имали су скупоцене лимузине („мерцедес”, „бентли”, „астон мартин”, „хамер”) и мотоцикле („харли дејвидсон”), кућу од 1.500 квадрата, а станове не само у Москви, него и у Мексику („за децу”). Од 2020. особама на таквим дужностима законом је забрањено да јавно износе колика им је имовина.

Сада је испливало и да је од 2017. Иванов с породицом летовао у Сен Тропеу. Закупили су вилу за 170.000 евра, јахту за 93.000, а виђен је и у „ролс-ројсу” испорученом из Луксембурга. За пет година летовања на Азурној обали у Француској су оставили 850.000 евра.

Ни после почетка Специјалне војне операције, како су у Русији назвали украјински рат, његова жена се није скрасила у земљи. Примећивана је у Паризу. Како због тога њен супруг не би имао проблема, наводно су се фиктивно развели.

Због тога не чуди саопштење ФСБ да су га пратили читавих пет година. После најновијег хапшења Басмански суд је навео:

„Бородин и заменик министра одбране РФ Иванов, одговоран за питања изградње и капиталних поправки објеката Министарства одбране, који су у пријатељским односима, начинили су злочиначки договор с трећим лицима, унапред се удружили с њима за извођење организованих групних криминалних радњи остварујући приходе изузетно високог износа за пружене услуге имовинског карактера приликом обављања извођачких и подизвођачких радова за потребе Министарства одбране.”

Сада је некима јасно зашто су Стрелков, један од првобораца отпора у Донбасу, а сада на издржавању казне, и покојни шеф приватне војне организације „Вагнер” Јевгениј Пригожин нападали Шојгуа за корупцију у Министарству одбране.

Међутим, Иванов, између осталих награда, има и звање Хероја Луганске Народне Републике. Његов адвокат је јуче већ затражио да му клијент, у замену за било какву другу меру, буде пуштен из притвора. Министарство одбране се до сада није огласило поводом овог хапшења.

Извор: Политика