Свет

НА ИВИЦИ АПОКАЛИПСЕ: Макрон започиње Трећи светски рат?

Фото: Јутјуб

Ниједан словачки војник неће крочити преко словачко-украјинске границе, поручио је словачки премијер Роберт Фицо

НАТО нема оправдање да пошаље своје трупе у Украјину, јер та земља није чланица Алијансе, изјавио је словачки премијер Роберт Фицо.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Његове изјаве уследиле су након интервјуа француског председника Емануела Макрона за „Економист“ раније ове недеље, у којем је поново одбио да искључи потенцијално распоређивање НАТО војника у Украјини.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Питање распоређивања трупа из блока предвођеног САД у Украјину би било покренуто „ако би Руси пробили линије фронта“ и „ако би Кијев затражио помоћ од НАТО-а“, рекао је он.

Фицо је у четвртак у словачком парламенту рекао да изјаве попут Макронове приближавају свет трећем светском рату.

„Украјина није чланица НАТО-а“, подсетио је он француског председника. Макрон не говори у име целог блока и његове речи о могућем упућивању трупа у Украјину нису „ничији став осим француског“, додао је премијер.

„Словачка нема никакве везе са ратом у Украјини и дозволите ми да пошаљем јасну поруку целој Словачкој: ко год да нас буде питао, ниједан словачки војник неће крочити преко словачко-украјинске границе“, поручио је Фицо.

Британски министар спољних послова Дејвид Камерон изјавио је у петак да би улазак чланица НАТО-а у Украјину представљао „опасну ескалацију“.

Мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто поновио је речи словачког премијера, упозоравајући да би такав потез „могао да доведе до трећег светског рата“.

Откако је у октобру 2023. постао премијер Словачке, Фицо је преокренуо политику претходне владе о снабдевању Украјином оружјем и инсистирао да би требало да постоји дипломатско решење за сукоб између Москве и Кијева.

Москва је више пута упозоравала Запад да не шаље трупе у Украјину. Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова написала је у петак на Телеграму да од НАТО снага „неће остати ништа“ ако буду послате на линију фронта.

Извор: Медији