Свет

УЗБУНА У АМЕРИЦИ: Где је кренуо Ирански бојни брод?! Управо је прошао екватор, наоружан је ракетама земља-ваздух!

Поморске снаге Корпуса исламске револуционарне гарде (ИРГЦ, елитне јединице иранских оружаних снага) послале су океански брод Шахид Махдави у тајну мисију, а ово брутално науружано пловило прешло је екватор и ушло у јужну хемисферу Земље, преноси агенција Тасним.

– Након што је прошао екватор, океански брод Морнарице ИРГЦ Шахид Махдави ушао је у јужну хемисферу Земље. Што се тиче пређене удаљености и врсте мисије, ово је прва поморска мисија ИРГЦ-а на велике удаљености – наводи се у саопштењу агенције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према Тасниму, океански брод Шахид Махдави придружио се флоти морнарице ИРГЦ-а у марту 2023. Тежак је више од 2.100 тона, дугачак 240 метара и широк 27 метара.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Брод је опремљен савременим радарима, ракетним системима земља-земља и земља-ваздух (укључујући ПВО систем Трећи Хордад). То је уједно и први ирански брод који је опремљен балистичким ракетама дугог домета.

Америчка морнарица годинама прати сваку активност Техерана на мору, а ратни брод Шахид Махдави догао је на ноге Пентагон, који сматрав да Иран нешто опасно спрема, иначе не би слао такав брод тако далеко од својих обала!

Подсетимо, у фебруару ове године иранске власти су саопштиле да је та земља послала своје ратне бродове у Атлански океан и да они плове ка Америци. То је, наводи Техеран, одговор на појачано присуство војних снага САД у Персијском заливу

Иранска флота се састоји од разарача и носача хеликоптера.

Извор: Информер/Медији

Ознаке