Србија

УДАРНА ВЕСТ! Вучић: „Очекујем да Влада раскине све са Рио Тинтом“

Београд — Председник Србије Александар Вучић говорио је о литијуму и његовом ископавању у Србији.

„Разговарао сам о томе са председницом владе неколико пута. Нећу да улазим у политичке расправе. Мучно ми је да одговарам људима који су довели Рио Тинто. Неко је донео Закон о рударству 2006. године који је био прављен за Рио Тинто, због чега они имају одређена права и потраживања према Србији“, истакао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је навео, морамо да доносимо рационалне одлуке.

„Расположење је такво да би у Влади раскинули све, и да тиме покажемо Србији колико нас та неодоговорност од раније кошта. Ја сам рекао да немамо права то да радимо јер ми треба да обезбедимо тај новац и не треба да подилазимо народу“, истакао је.

Како је додао, морали бисмо да идемо пред британске и америчке арбитраже ако одлучимо да раскинемо.

„Мислите да ми није најлакше да кажем да сам сагласан са Владом? Ја мислим да ће Влада ту одлуку да донесе. Ја мислим да би требало да се донесе мораторијум до краја године да не губимо огромну шансу и новац“, додао је.

Како је навео, никада никога из Рио Тинта није срео сем на два састанка.

„А мислим да су некима илегално давали новац. Немам доказа, а то сад не можете да истражите после 15 година. Паре су добили за промену Закона о рударству. За то немам доказе али за то постоји оправдана сумња, дали су неком истражна права за џабе. Избрисана је из закона одредба о јавном надметању за права“, додао је.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92