Русија

ШОКАНТНИ ДЕТАЉИ ИСТРАГЕ О ШОЈГУОВОМ ЗАМЕНИКУ: Москва на ногама

Заменик министра одбране Тимур Иванов праћен је најмање пет година због сумњи да је „огрезао“ у корупцији, пре него што је ухапшен у уторак! Да све буде још интригантније, Иванов је приведен само неколико сати након што је учествовао на састанку на највишем нивоу којим је председавао министар одбране Сергеј Шојгу.

Руски медији пишу да је хапшење високог руског војног званичника резултат дуге истраге о корупцији, а извор из Кремља је за агенцију ТАСС саопштио да истражитељи јуре Иванова дуже време, „не од јуче или од пре месец дана“!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иванов је, подсетимо, осумњичен за примање мита великих размера, саопштио је Истражни комитет, који је у кривичном закону дефинисан као примање коруптивних плаћања у износу од преко милион рубаља (више од 10.500 долара).

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Портал лента.ру објавио је да је истрага трајала најмање пет година, као и да је судски поступак открио и друге осумњичене у истом случају.

Први извештаји су тврдили да је неколико осумњичених саучесника ухапшено заједно са замеником министра. Један од њих, идентификован као Сергеј Бородин, изведен је у среду пред суд у Москви, где му је судија одредио истражни притвор.

У руској штампи се пре две године помињао истоимени војни службеник. У то време, пуковник Сергеј Бородин склопио је споразум о признању кривице у кривичном предмету који се односио на проневеру великих парцела у власништву војске.

Бивши заменик шефа директората одговорног за смештај трупа пристао је да сведочи против других појединаца умешаних у заверу, наводи се у извештајима. Криминална организација је радила више од једне деценије што је резултирало губицима од најмање 900 милиона рубаља (9,2 милиона долара).

Иванов, коме је исти суд одредио истражни притвор у среду, био је задужен за програме грађевинарства Министарства одбране од 2013. године. Шојгу га је именовао за свог заменика 2016. године.

Иванов је такође био Шојгуов заменик када је министар одбране накратко био гувернер Московске области 2012.

Извор: Медији