Свет

БИВШИ АГЕНТ ЦИА ЗАПАЊИО САД: Откуд вам идеја да ће Руси то дозволити, није Путин овца?!

Интервенција Сједињених Држава у Украјини захтевала би велику војску и неколико месеци озбиљних припрема, рекао је бивши агент ЦИА Лари Џонсон на „Јутјуб“ каналу „Диалогуе Wоркс“.

„Да би Сједињене Државе на било који начин интервенисале у сукобу у Украјини, биће потребно пет до седам месеци да се ојачају распоређене америчке снаге у Немачкој и Румунији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мислите ли да ће Руси само седети и гледати док Американци скупљају армију од 700.000 војника?“ – упитао је стручњак.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Према његовим речима, САД сада нису у стању да организују тако обимну војну акцију, пошто укупан број њихове војске, расуте по планети, износи око 420-450 хиљада војног особља.

Ако Вашингтон одлучи да изврши инвазију на Украјину, то значи да мора да повуче своје војнике из Латинске Америке , Африке и других региона, подсећа аналитичар.

Раније је француски председник Емануел Макрон рекао у интервјуу за „Тхе Ецономист“ да не искључује могућност слања трупа у Украјину ако Русија пробије линију фронта, а такав захтев долази из Кијева.

Према његовим речима, „многе земље ЕУ“ сложиле су се са приступом Француске о могућем слању трупа.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков назвао је веома опасним трендом текуће изјаве западних политичара о могућности директне интервенције у украјинском сукобу.

Он је истакао да је ескалација тензија у званичним изјавама разлог за забринутост.

Председник јавног покрета „Ми смо заједно са Русијом“ Владимир Рогов је 30. априла прокоментарисао могућу појаву америчких трупа у Украјини. Он је нагласио да ће Москва такве акције америчке стране сматрати интервенцијом и окупацијом.

5. маја, бивши службеник Пентагона Стивен Брајан известио је да је Француска послала војнике Легије странаца у Славјанск. Према његовим речима, ове трупе су распоређене директно у зони врућих непријатељстава и осмишљене су да помогну Украјинцима да се одупру офанзиви Русије у Донбасу.

Извор: Wебтрибуне.рс