Русија

РУСИЈА У ШОКУ: Преминуо је (ФОТО)

Владимир Јегоров, савезник руског председника Владимира Путина, пронађен је мртав у среду, јављају руски државни медији.

Депутат Градске думе Тоболска Јегоров (46), члан Путинове владајуће партије Јединствена Русија, пао је са прозора на трећем спрату куће у Улици Кедроваја у Тоболску у Тјуменској области, јавио је руски канал База на Телеграму, који има везе са руским безбедносним службама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски дневни лист Известија такође се позива на извор који је рекао да је Јегоров могао да испадне кроз прозор на трећем спрату.

Прес-служба Истражне управе за Тјуменску област саопштила је руској државној новинској агенцији РИА новости да истражиоци “утврђују све околности инцидента“.

Прошле године Јегоров је постао један од најбогатијих посланика Тоболска, имао је приход 9,1 милион рубаља (око 100.500 долара), известио је у четвртак руски РБЦ.

Јегоров је само последњи у низу који је преминуо под сумњивим околностима, јер полако постаје тешко пребројати све сумњиве смрти које су или директно или индиректно доведене у везу за руским председником Владимиром Путином, а којих има најмање једна месечно.

На пример, у новембру су одликовани руски генерал пуковник Владимир Свиридов (68) и његова супруга Татјана (72) пронађени мртви. То се догодило након што је високи официр руске војске критиковао Владимира Путина због његове, како је рекао, „трећеразредне“ војске. Након што је брачни пар пронађен мртав у својој кући у селу Аџијевски у Ставропољском крају, тела су нестала.

Председник одбора директора руске нафтне компаније Лукоил Владимир Некрасов изненада је преминуо у октобру, у 66. години. Локални медији наводе да је Некрасов патио од акутне срчане инсуфицијенције, док западни портали и критичари председника Русије тврде да је директор друге највеће руске нафтне компаније заправо последња у низу жртава актуелног руског режима.

Колико?

Смрт Некрасова уследила је после смрти директора управног одбора компаније Равила Маганова (67) који је почетком септембра 2022. године пао са прозора елитне московске болнице. Маганов је званично био у болници због дугогодишњег срчаног проблема, а пао је са прозора шестог спрата и умро на месту.

Милијардер Александар Суботин (43), главни менаџер Лукоила, пронађен је мртав у мају 2022. године након што је посетио шамана. Једна теорија је да је Суботин, који је такође био власник бродарске компаније, отрован током сеансе, што је потом изазвало срчани удар.

Тело Игора Шкурка (49), заменика генералног директора Јакутскенерга, откривено је у његовој ћелији у притворском центру након што је оптужен за узимање мита.

Наталија Бочкарева (44), ћерка Василија Бочкарева, дугогодишњег управника Пензенске области, пронађена је мртва 11. јула.

Западни медији наводе да иза смрти најмање 39 особа из руске елите стоји Кремљ.

Један од мистериозно преминулих моћника је олигарх Сергеј Гришин, који је продао Меган и Харију вилу у Калифорнији, а који је наводно преминуо од сепсе након што је критиковао Путина.

Научник Андреј Ботиков, који је створио вакцину спутњик В, такође се налази на листи мистериозних смрти. Ботиков је пронађен мртав у свом стану, а сумња се да је задављен каишом.

„Најпознатија“ смрт свакако је погибија Јевгенија Пригожина, вође и оснивача руске групе плаћеника Вагнер, који је страдао у паду авиона.

Извор: Б92