Свет

РУСИ У ШОКУ: Како су Украјинци успели ово? Уништен је (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

Према тврдњама украјинске војске, у нападу њихових снага уништен је скупоцени систем руске војне опреме.

Украјинска војно-обавештајна агенција ГУР објавила је у суботу видео снимак за који тврде да приказује удар припадника Обавештајне службе одбране Украјине (ДИУ) и 15. одвојене топовско-извиђачке бригаде Блацк Форест како гађају руски радарски систем 48Y6 К-1 Подљот, а на снимци је ухваћен и драматичан тренутак експлозије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подљот-К1 је модеран мобилни радарски систем који може детектовати до 200 ваздушних циљева истовремено и има домет детекције до 450 километара, према специјализованој интернетској страници „Армy Рецогнитион“. Систем наводно вреди 5 милиона долара и посебно је дизајниран за откривање циљева на малим висинама. Развијен је 2009. године, а распоређује се у руским снагама ПВО од 2015. године, како преноси Њузвик.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Снимак дрона приказује украјински удар у пољу на непознатој локацији. Снимка из других углова приказује експлозију и последице удара.

„Оштећена антенска инсталација и дизел станица“

– Успешно је ватром оштећена антенска инсталација и дизел станица која је напајала комплекс – навео је ГУР уз снимку у трајању од 47 секунди.

Украјинска обавештајна служба наводи да је Русија користила систем за детектовање и пренос координата својим противваздушним ракетним системима С-300 и С-400. Украјинци су се похвалили успешним гађањем тако скупог комада опреме, али информације и снимка нису независно потврђени.

– Цена таквог радара је више од 5 милиона долара – речено је.

У новембру прошле године украјинско министарство обране саопштило је да је један систем Подљот уништен, што је треће потврђено уништење опреме, након удара у пограничној зони у близини села Краснаја Пољана у округу Шебекино у регији Белгород.

Према украјинским извештајима, у јул 2022. још један исти руски радарски систем уништен је у прецизном нападу у јужној украјинској регији Херсон.

Информација о уништењу руског радарског система долази након више пријављених украјинских удара који су измакли руској ПВО. Током ноћи у петак украјинска Служба безбедности извела је нападе беспилотним летелицама на две рафинерије нафте и војну ваздушну луку у руској регији Краснодар, према украјинском војном извору, а преносе локални медији. На снимци је забележен наводни тренутак удара на нафтно постројење у Славјанску.

Извор: Њузвик