Православље Издвајамо

СУТРА ПОЧИЊЕ СТРАСНА НЕДЕЉА: Ово нипошто не радите у последњој седмици Васкршњег поста

Сутра почиње Страсна недеља. Ево који обичаји прате сваки дан последње седмице Васкршњег поста.

Сутра почиње последња недеље Васкршњег поста, која је у народу позната као Страсна, Страдална или Велика недеља, а која уводи у Тајну страдања Господњег.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У току Страсне недеље, сви верници би требало да се потруде да опросте једни другима, јер ако опростимо другима и Христ ће опростити нама.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Сви верници српске православне цркве ову недељу проводе у најстрожем посту, на води. Једу се само хлеб, со и воћи, а Велики петак и Велику суботу би требало да се проведу у потпуности без хране.

Уље и вино су дозвољени само на Велики четвртак, јер је тог дана установљена Света тајна причешћа.

Сваки дан у овој недељи садржи и назив Велики, јер је према црквеном предању у овој недељи Исус Христ чинио велика дела.

Понедељак, уторак и среда су посвећени сећању на последње беседе Исуса Христа.

Страсни понедељак

Великим или Страсним понедељком почиње седма недеља поста. Велики понедељак је дан опроста и према обичајима, овог дана треба се покајати, опростити, а децу учити да поштују и воле браћу и сестре.

Страсни или Завалити уторак

На овај дан се строго постило, што је значило да се једном у току дана окуси нешто сасвим мало, попут воде или кафе.

Оно што је карактеристично за овај дан је и то што се више не чује песма као у цветној недељи нити се играју кола.

Разлог је Исусово страдање, које ће се десити на Велики петак. У овом дану, се из тог разлога, људи посебно посвећују добрим делима.

Велика среда

Ово је последњи пуни, радни дан у недељи. Било је забрањено да жене шију, баш као и у цветној недељи. У неким крајевима се на Велику среду фарбају јаја.

Велики четвртак

Овај дан је у потпуности посвећен ратарству. Сви радови су забрањени осим сејања лубеница. Веровало се да ће лубенице, ако се посеју на овај дан, бити напредне.

На Велики четвртак се сећамо Тајне вечере и Христовог прања ногу светим апостолима, којим нас Господ учи најдубљем смирењу. У црквама везују се звона, уместо којих се оглашавају клепала. Већ понегде почиње бојење јаја.

Велики петак

На Велики петак, дан страдања сина Божијег, Црква се сећа бројних догађаја -од извођења Исуса Христа пред суд Понтија Пилата, до полагања његовог тела у гроб.

Ко може, не једе ништа цео дан, други не једу и не пију до изношења плаштанице, односно до 3 сата поподне.

Велика субота

Сухоједење, односно само хлеб и вода прописани су и за Велику суботу, једину на води посну суботу у току године. Меша се и ускршњак, обредни колач украшен бојеним јајима.

Васкрс

У недељу прослављамо Васкрсење Христово.

Извор: ГЛОССY