Русија

Ужасне вести за непријатеље Русије!

Доњи дом руског парламента изгласао је данас повећање максималне старосне границе за регрутацију мушкараца са 27 на 30 година, чиме се повећава број младића који у било ком тренутку морају да одслуже годину дана обавезног војног рока.

Нови закон, који ступа на снагу 1. јануара, значи да ће мушкарци морати да одслуже годину дана војног рока, или еквивалентну обуку током високог образовања, између 18 и 30 година, а не 18 и 27 година као до сада, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Закон такође забрањује мушкарцима да напусте Русију од дана када буду позвани у војну службу. Поред тога, данас усвојени закон даје гувернерима локалних области овлашћење да формирају регионалне паравојне јединице током периода мобилизације или ванредног стања.

Те јединице би биле финансиране и наоружане од стране државе и добиле би право да обарају дронове, боре се против непријатељских диверзантских група и воде антитерористичке операције.

Прошле године, Русија је објавила план да повећа своје професионално и регрутовано борбено особље за више од 30 одсто, на 1.5 милиона припадника, а у априлу ове године усвојен је закон који дозвољава да се позиви за регрутацију уручују путем интернета уместо лично.

Бивши генерал који председава одбором за одбрану доњег дома Државне думе, Андреј Картаполов, рекао је да ће измене формализовати стварање милиција.

Како преноси Ројтерс, та тема је добила на значају након неуспешне оружане побуне плаћеничких снага Јевгенија Пригожина “Вагнер“ прошлог месеца, које су се бориле у Украјини као јединица са широком аутономијом.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/рт

 

Ознаке