Русија

Руси крећу на реку Оскил, то значи само једно!

Аустријски пуковник Маркус Рајзнер сматра да Руси ефикасно заустављају напредовање украјинских снага, преноси лист „Фокус“. Он је анализирао неуспех украјинске контраофанзиве, а такође је изнео и своје мишљење о даљим плановима руске војске у Украјини.

– Описао бих тренутну ситуацију као рат исцрпљивања. Украјинска контраофанзива посустаје, јер је руска војска боље припремљена за напад – каже пуковник Рајзнер

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руске трупе су, према Рајзнеру, супериорне у многим аспектима.

Аустријски пуковник пореди ситуацију са операцијама из Првог светског рата.

– У овом рату, ми смо, у извесном смислу, у 1915. или 1916. години. Тактика из тог времена је приметна и на руској и на украјинској страни. То је тактика малих ударних група – додаје пуковник.

Рајзнер објашњава да обе стране покушавају да остваре територијалне добитке путем напредовања малих јединица и уз помоћ артиљерије.

– И једни и други покушавају да наступају иза сопствене артиљеријске ватре. Украјина има великих проблема са оваквим синхронизовањем комбиноване борбе, јер им за то недостају вештине – рекао је пуковник.

Морал украјинских трупа је тешко погођен

Војни експерт помиње руско „функционално ваздухопловство или ракете земља-земља великог домета, које могу да делују у дубини непријатеља.“

Према Рајзнеру, украјински проблеми почињу већ са извиђањем. Руски дронови представљају велики проблем за Украјину. Дроновима, као и другим средствима електронског ратовања, руска војска омета непријатеља и његове комуникације, делимично их пресрећући. Помоћу дронова, руска војска и извиђа, и напада.

Употреба дронова камиказа типа „лансет“ и дронова за извиђање (ФПВ) изазива велике проблеме Украјинцима. Према речима војног експерта, ове последње су „једноставне беспилотне летелице, познате из цивилних или приватних апликација“, које се у рату опремају експлозивним пуњењем, „на пример, главом пројектила противтенковске ракете РПГ-7 и наводе се до циља камером“, објашњава Рајзнер.

Он каже да Русија својим борбеним авионима успева да заустави украјинске нападе.

– Када се Украјинци припремају за напад, Руси их заспу бомбама. Када се украјинске снаге приближе линији, руски хеликоптери нападају колоне са безбедне удаљености – каже пуковник.

Минска поља су, како каже Рајзнер, велики проблем.

– Када Украјинци очисте мине, Руси поставе нове. Укратко, бројне војне способности су на руској страни – сматра аустријски пуковник.

И све чешће распоређивање резервиста ствара проблем Украјини. Многи војници, који су прошли шестомесечну обуку НАТО-а, више нису живи, додаје пуковник. „Морал трупа је тиме тешко погођен.“

Маневар клешта на реци Оскил

Руси су успели да продру на запад у области Сватова и Северодоњецка. Према разним извештајима, ради се о пет до седам километара терена под нагибом. Треба очекивати наставак ових напада, закључује војни експерт.

Руси ће се вероватно ослонити на 1. гардијску тенковску армију, елитну јединицу која је претрпела губитке у првим месецима рата, али је освежена и ојачана тенковима Т-90. Руска војска, сматра експерт, сада има један циљ: реку Оскил.

– Изгледа као да Руси покушавају да са 1. гардијском тенковском армијом напредују до Оскила и изведу маневар клешта. Река би омогућила руској војсци да прати украјинске резерве и изолује места за пробој. Управо је такав приступ важан за украјинску офанзиву – рекао је Рајзнер.

Овај војни експерт прву фазу контраофанзиве описује као неуспех, сматрајући да Украјина има веома мало маневарског простора. „Велики продор у правцу Мелитопоља или Маријупоља сада није могућ.“

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/рт

 

Ознаке