Русија

ПУТИН ЗАТРЕСАО РУСИЈУ: Донео је одлуку

МОСКВА – Руски председник Владимир Путин најавио је данас могућност национализације компанија у интересу националне одбране, напомињући да је прелазак предузећа у државну својину оправдан само ако радње власника штете безбедности земље.

„Желео бих да истакнем да се не ради о ревизији приватизације, већ о случајевима где радње или нечињење власника предузећа и имовинских комплекса наносе директну штету безбедности и националним интересима земље”, истакао је Путин на конгресу Руског савеза индустријалаца и предузетника, који обједињује велика предузећа, преноси Комерсант.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски лидер је подсетио на приватизацију неких предузећа 90-их година, која је спроведена само у договору са регионалним, али не и савезним властима. Истовремено је напоменуо да је и сама тадашња власт одбила да учествује у овом процесу.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„То значи да су тужбе према садашњим власницима имовине непримерене, посебно према онима који раде нормално, успешно, решавају социјална питања и помажу у јачању националне безбедности”, навео је Путин.

Министар финансија Антон Силуанов најавио је 13. марта на проширеном одбору Федералне агенције за управљање имовином да се план прихода од продаје државне имовине у 2024. години повећа за скоро сто пута – са 1,2 милијарди до 100 милијарди рубаља (око милијарду евра). Он је објаснио да ће план бити остварен „имовином која се судском одлуком претвара у државни приход”.

Према подацима Федералне агенције за управљање имовином, 2023. године заплењена имовина је продата за 20,4 милијарде рубаља. Потенцијално, списак приватизоване имовине би такође могао бити допуњен недавно национализованим објектима од стратешког значаја, укључујући и Мурманску морску рибарску луку.

Арбитражни суд Свердловске области одлучио је 26. фебруара да препусти држави три фабрике укључене у Чељабинску електрометалуршку творницу (CHEMK). Суд се сложио са тврдњама Тужилаштва да је приватизација предузећа извршена пре више од 30 година била незаконита.

Извор: Политика