Русија

КАТАСТРОФА ЗА КАТАСТРОФОМ: Путин сазвао хитан састанак

Владимир Путин тражио је ове недеље одговоре усред најгорих поплава у земљи последњих деценија, које су довеле до евакуације десетина хиљада људи, и извештава да је поплављен рудник уранијума у ​​области Курган.

Током видео састанка у среду о мерама локалних власти за реаговање на поплаве, Путин је питао вршиоца дужности градоначелника Кургана Анастасију Аргишеву где је била претходна градоначелница. Када је у јануару сазнао да је она поднела оставку, предложио је организовање избора у региону и предузимање одговарајућих мера, пренели су локални медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путин је био „изненађен“ што бивша градоначелнца Кургана није присуствовала састанку, пренео је руски пословни дневник ЕР-Би-Си, а преноси Њузвик.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Страх од контаминације воде

Руски регион Урала и суседни северни Казахстан претрпели су најгоре поплаве у последњих 80 година због обилних падавина и изненадног топљења великих количина снега које је пратило температуре веће од нормалних за ово доба године.

Последњих недеља власти су евакуисале десетине хиљада становника из Кургана и Оренбурга због пораста поплавних вода.
Руска истраживачка агенција објавила је у понедељак да је рудник уранијума Доброволноје, који се налази у селу Уксјанское у Звериноголовском округу Курганске области, потопљен.

Иначе, рудником управља филијала државне нуклеарне агенције Росатом. У извештају Ер-Би-Сија није поменуто да је Путин током састанка посебно поменуо рудник уранијума, а државна агенција за нуклеарну енергију Росатом негирала је да је рудник погођен поплавом.

„Извештаји да су производни бунари у зони поплаве намерна су дезинформација“, рекла је агенција која управља рудником државној новинској агенцији Тасс у уторак.

Еколози су агенцији рекли да страхују да би оближња река Тобол могла бити загађена уранијумом. Највећи проблем је тај што се река се користи као извор воде за пиће за становнике Кургана.

Андреј Ожаровски, стручњак за програм безбедности радиоактивног отпада Руске социјално-еколошке уније, рекао је истраживачима Агенције да би цурење уранијума из рудника Доброволное довело до повећања концентрације соли уранијума у ​​реци Тобол, што би могло да загади пијућу воду. Он је такође за немачки медиј Дојче веле у интервјуу објављеном у четвртак рекао да су делови рудника уранијума „већ под водом“.

Александар Куренков, шеф руског Министарства за ванредне ситуације, рекао је да су најгоре поплаве погодиле Курганску област и да се поплавне воде приближавају оближњој Тјуменској области.

„Захваљујући унапред планираним и спроведеним превентивним мерама било је могуће избећи катастрофалне последице пролећне поплаве“, рекао је Куренков Путину на састанку.

„Влада Курганске области пристала је да пружи финансијску помоћ погођеном становништву. До данас је поднето више од 15.000 захтева. Новчану помоћ добило је скоро 1.500 људи“, додао је Куренков.

Извор: Јутарњи.хр