Свет

ТЕЖАК УДАРАЦ РУСИЈИ: Док су схватили да су нападнути, већ је било прекасно (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

Дрон великог домета којим управља украјинска Служба државне безбедности (СБУ) погодио је данас рафинерију нафте Гаспром нефтехим Салават у руској републици Башкирији, 1.500 километара од границе, рекао је извор из СБУ за Кијев индепендент.

Он је додао да је у нападу дроном нанета штета делу рафинерије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– СБУ је још једном доказала да има моћна технолошка решења која помажу у наношењу болних удара непријатељу. То значи да руске рафинерије и складишта нафте која раде за војску не могу да се осећају безбедно чак ни дубоко у Русији – оценио је извор.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Украјинске снаге претходно нису гађале Башкирију, а у априлу су украјински дронови погодили производне погоне у руској Републици Татарстан, 1.300 километара удаљеној од границе две земље.

Украјински напад великих размера на руску енергетску инфраструктуру 20. априла наводно је изазвао пожар на резервоару за складиштење горива у Смоленској области.

Удари на руске енергетске циљеве изазвали су критике америчких званичника, који су јасно ставили до знања да Вашингтон не подржава нападе Украјине на рафинерије нафте, наводећи страх да би то могло угрозити глобално енергетско тржиште.

Као одговор, председник Украјине Володимир Зеленски је рекао да Кијев има право да користи сопствено оружје уз узвратне ударе на руске рафинерије нафте.

Газпром Нафтоким Салават је један од највећих комплекса за прераду нафте и петрохемију у Русији.

Специјализована је за производњу бензина, дизел горива и других врста нафтних деривата, наводи Кијев индепендент.

Извор: Танјуг