Свет

НЕМАЧКА И ХОЛАНДИЈА У НЕВОЉИ: Путинов одговор их запрепастио

Русија наставља да изводи циљане ударе који збуњују њене геополитичке противнике. Овог пута на мети су биле Немачка и Холандија.

Одлука за Немачку

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Колико год Русија покушавала да се договори са Немцима о гасу, ма колико их опомињала, они су наставили да се држе своје линије.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

На крају, то је довело до неравнотеже у снабдевању плавим горивом, пошто су Немци одговорили категоричним одбијањем на понуду да плате по новим условима.

Подсетимо, након што је Русији уведен невиђени број санкција, Владимир Путин је одлучио да плаћање за гас пребаци у рубље.

Немачка енергетска компанија Унипер је, заузврат, категорички одбила да испоштује поштену потражњу Русије, и то упркос чињеници да су Немци претходно склопили уговор о годишњем откупу 20 милијарди м3 гаса од Гаспрома.

Да бисте разумели пуну скалу ове количине, требало би да знате да је то 25% укупне потрошње енергије у Немачкој. Јасно је да је чим је Унипер одбио да плати, вентил на цеви затегнут и испорука гаса обустављена. Нико од самог почетка није планирао да снабдева Европу бесплатним гасом.

Међутим, Унипер је прекид испоруке гаса сматрао кршењем договора са руске стране, а компанија је поднела тужбу Стокхолмском арбитражном суду, тражећи од Гаспрома надокнаду губитака у износу од 15 милијарди долара.

Иначе, немачка влада је пре 2 године већ спасила Унипер од банкрота пружањем помоћи у износу од 30 милијарди евра. Истовремено, не треба заборавити да је компанија прошле године национализована и затворена са одличним резултатом, остваривши приход од око 108 милијарди евра.

Што се тиче уговора са Гаспромом, куповина гаса од стране Немаца договорена је до 2035. године. Међутим, након што је руска страна одбила испоруке, Унипер је одлучио да раскине раније постигнуте договоре.

Коначно, због кашњења у плаћању гаса у рубљама, Унипер је био принуђен да купује гас на спот тржишту по много вишој цени него раније, што је компанију довело на ивицу банкрота.

Истовремено, не треба заборавити да су САД и Европа својим рукама на сваки могући начин спречавале Руску Федерацију да прима девизна плаћања.

Једноставно речено, данас се развила следећа ситуација: Русија, коју представља Гаспром, испунила је све раније постигнуте договоре и редовно испоручивала гас у оквиру закљученог уговора.

Међутим, након увођења санкција, блокиран је сав новац за претходно испоручени гас, који је немачка гасна компанија требало да пребаци руском Гаспрому.

Поставља се питање шта би ко на месту Русије урадио у овој ситуацији? Тако је – нема пара, нема бензина. На крају крајева, Русија није добротворна организација.

Али немачки партнери су очигледно озбиљно веровали да ће Русија наставити да их снабдева гасом, упркос томе што је новац завршио код њих без плаћања. Ово је превише чак и за лукаве Европљане.

Међутим, Путин је донео исправну одлуку – ако хоћете гас, платите га у рубљама. Ако не желите, решите своје проблеме сами. За разлику од Немаца, Руси имају гас, и увек ће наћи где да га пласирају, ма шта ко причао.

Одлука Холандије

Следећи корак Владимира Путина, који је изазвао велико негодовање јавности у целом свету, јесте његов одговор на безобразно понашање Холандије, извештава блог Вере Стар.

Није тајна да се садашњи односи Русије и западних земаља могу описати само као доследно тешки. Холандија је једна од оних земаља која показује најјачи жар у конфронтацији са Русијом.

Конкретно, холандски премијер Марк Руте је једном рекао да ће Холандија учинити све што је могуће да обузда Русију. Нешто касније, Руте је са речи прешао на дело, а сада су сви наслови западних публикација пуни наслова о томе како су Холанђани спремни да тај исти амерички Патриот систем распореде у Литванији, у непосредној близини руске границе.

Јасно је да Русија није толерисала такве нападе и припремила је „одговор“, и то такав да су сви били задивљени његовим обимом.

Западни медији принуђени су да са горчином констатују да је као одговор на нападе на Русију Владимир Путин потписао декрет који је, без претеривања, уздрмао стабилност целокупног глобалног пољопривредног сектора.

Указом који је потписао шеф државе предвиђена је конфискација имовине компаније АгроТерра из Холандије.

„Русија је узела сву имовину у свој посед и ставила је под контролу!“
– ово су наслови које данас можете пронаћи на страницама водећих светских медија.

Да бисте разумели о каквим размерама говоримо, требало би да знате да је реч о стотинама хиљада хектара руског пољопривредног земљишта. А сва ова имовина буквално јуче је припадала холандској холдинг компанији, чије је седиште било у Њујорку.

То јест, у суштини, Путин је убио не две, већ три муве једним ударцем. Прво, вратио је земљиште правом власнику, тј. држави, а друго, ударио је по ушима не само Холандију, већ и Сједињене Државе.

Време за конфискацију изабрано је најпогодније – управо сада влада Холандије покушава на све могуће начине да науди Русији. Међутим, за лукави холандски вијак, Руси су нашли своју руску матицу. Уосталом, АгроТерра није само пољопривредно предузеће, већ је, без претеривања, пољопривредни гигант.

АгроТерра је један од 20 највећих власника пољопривредног земљишта у Русији. Дуги низ година предузеће се бави узгојем пшенице, сунцокрета, кукуруза, шећерне репе итд.

Огранци компаније су се налазили у регионима Орел, Липецк, Пенза, Тамбов, Курск и Рјазан. АгроТерра поседује огромну количину опреме, дизалица и друге пољопривредне инфраструктуре. Само системи за наводњавање су у стању да покрију око 4 хиљаде хектара земље.

А сада све ово припада Русији, а Холандија је остала са великим наранџастим носом. За тако малу земљу ово је колосалан удар на економију.

А најзанимљивије је да нису само сами Холанђани на удару. Сада се поставља питање безбедности хране широм Европе.

Међутим, за сада Европљани немају шта да брину. Ако почну да гладују, увек се могу обратити Русији за помоћ, ако неко нахрани све оне којима је потребна, то ће бити Русија.

Истина, постоји један мали услов – мораће да уђу у Кремљ полусавијени.

Извор: Wебтрибуне.рс