Русија

НАРЕЂЕЊЕ ИЗВРШЕНО: Убијен је

Популарни чеченски певач за којег се дуго веровало да је убијен у оквиру „геј чистке“ у руској републици био је мучен и погубљен по наређењу Рамзана Кадирова.

До убиства је дошло након што се лидер Чеченије „лично увредио“ његовом сексуалном оријентацијом, тврди се у новом извештају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зелимхан Бакајев (25) живео је у Москви а популарност је стекао ван региона Северног Кавказа, где је нестао у августу 2017. након што се вратио кући да присуствује венчању своје сестре.

Групе за људска права су огласиле аларм због његовог нестанка, упозоравајући да се вероватно нашао на мети „геј чистке“ која је била у току у овом предоминантно муслиманском региону, пише „Дејли бист“.

Чеченски званичници су тврдили да је побегао у Европу, док је Кадиров – којег понекад зову „Путиновим војником“ због здушне подршке руском председнику – сугерисао да су Бакајева убили чланови његове породици који су се срамили његове сексуалне оријентације.

Сада је Кризна група НЦ СОС, организација за људска права која помаже ЛГБТИQ+ заједници у Северном Кавказу, известила да је Бакајева пратила чеченска безбедносна служба са задатаком да се установи да ли је он хомосексуалац.

Неименовани извор близак Кадирову описао је како је чеченски лидер, након што је сазнао за сексуалну оријентацију Бакајева, схватио то као „личну увреду“, јер су се он и млади певач претходно руковали и позирали заједно за фотографију. Реаговао је тако што је наредио својим снагама безбедности да се „позабаве“ Бакајевом, према извештају.

Бакајев је наводно мучен пре него што је убијен. Тело је предато његовој породици којој су власти рекле да га „сахрани као пса“, према Кризној групи НЦ СОС.

Нестанак и, како се претпоставља убиство Бакајева, привукло је светску пажњу и позиве Русији да истражи шта му се догодило а услед растућег притиска јавности чеченска државна телевизија упрла је на два очигледно монтирана снимка на „Јутјубу“ као доказ да је он жив, здрав и у Немачкој.

Неколико месеци касније, у јануару 2018, Кадиров је у свом говору, како се чинило, потврдио да је Бакајев мртав и понудио детаљан опис његовог убиства, тврдећи да га је извршила породица певача.

„Његови рођаци, који га нису пазили и који су се стидели што је он један од њих, сада кажу да га је Кадиров узео“, обратио се чеченски лидер публици униформисаних снага безбедности, додајући да „нема доказа“ о умешаности државе.

„Рекли су му да дође, а кад је стигао, очигледно су се његови ближи или даљи рођаци суочили са њим и рекли: ‘Ти си геј’. Знали су шта њихов рођак ради. Зар нема никога у селу, било ког човека у породици који може да призна да су они то урадили? Добро они знају ко им је био рођак“, рекао је Кадиров пре него што је Бакајева назвао „креатуром“.

Хусеин Бакајев, Зелимханов отац, порекао је тврдње Кадирова.

„Ниједан од његових рођака није ставио прст на њега и није било разлога да се стави прст на њега“, рекао је он за РФЕ/РЛ у Русији.

Извор: Блиц