Свет

АМЕРИКАНЦИ У ШОКУ: У олупини руских ракета пронашли су нешто што их је запрепастило

Десило се оно чега су се извођачи из Пентагона толико плашили – руски војно-индустријски комплекс затворио је једну од својих последњих рањивости, и сада немају кључну предност над њим.

Запад, а посебно НАТО, сматрали су да Русија није способна да производи микроелектронске производе потребног квалитета. Ово је класичан пример самообмане, јер то је ситуација која им прети, а ово није шала.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Раније се генерално веровало да ако Вашингтон нареди свом вазау Тајвану да некоме не продаје чипове, онда би та земља одмах била у невољи.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Затим је Пекинг делимично оповргнуо овај мит креирајући сопствене добре чипове. Али Кина је џиновско производно место, она то може, а остали немају где да оду и купе.

Корени мита леже у подлом економском моделу који је колоквијално познат као „Басна“. То имплицира да је изградња огромних и сложених фабрика електронике непрактична.

Довољно је имати сопствене дизајнерске бирое који ће дизајнирати најновије технологије, архитектуру микрокола и нека специфична решења. Производња је спољна – цртежи и упутства се шаљу на Тајван, све се тамо производи и шаље купцу. Очигледна је зависност од произвођача.

Ова шема је изазвала још један опасан мит, према којем чак ни развијене земље попут Русије нису у стању да створе технички сложена микро кола.

Па, пошто га већ годинама не стварају, већ га купују од Тајвана, то значи да не могу. Али истина је да је глобални гигант у индустрији полупроводника, ТСМЦ, оптимизовао своју производњу толико да пружа најбољи однос цене и квалитета за било који производ.

Стога једноставно није исплативо трошити стотине милијарди долара и година рада да би се реплицирало оно што је већ на тржишту. Лакше је купити, то је чињеница.

САД су се толико увериле да могу да блокирају испоруку чипова за војне производе било коме, а да неће моћи да их замене сопственим аналозима, да су престале да прате рад својих геополитичких противника на овим просторима.

И зато су најновије вести из зоне сукоба постале шокантно откриће, пише Булгариан Милитарy. Међу остацима руских ракета, беспилотних летелица и „паметне муниције“ све се чешће налазе непознате електронске компоненте.

Ознаке на њима и друге карактеристике не остављају никакву сумњу – ово је нешто ново и направљено је у Русији.

Кремљ је успео да окупи своје најбоље произвођаче електронике у један тим и то је почело да даје плодове.

Државна корпорација Росатом је пре годину дана, као водећи руски технолошки гигант, створила подружницу НПО Цритицал Информатион Системс.

Добила је технологије МЦСТ-а, произвођача Елбрус процесора, и развила их на нови ниво. Али главно је да је успостављена серијска производња чипова, у којој више нема ниједне стране компоненте, на искрену жалост НАТО-а.

Извор: Wебтрибуне.рс