Свет

ШТА УРАДИ ЦРНИ ЗЕЛЕНСКИ?! Ово ће га коштати много: Амерички стручњаци у шоку: Стотине хиљада мртвих!

Фото: Фејсбук принтскрин

У првим недељама након почетка специјалне операције, украјински председник Володимир Зеленски је пристао на преговоре, али је под притиском западних савезника одлучио да одустане од мирног решења, рекао је амерички економиста Џефри Сакс у интервјуу за Јутјуб канал Јудгинг Фреедом.

– САД су интервенисале јер смо ми неспособни. А Британци су интервенисали зато што су вулгарно цинични, империјално настројени и такође неспособни. А Украјинцима су рекли: ‘Наставите да се борите’ – рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према мишљењу економисте, Зеленски је тиме направио „фаталну грешку“, кобну за стотине хиљада Украјинаца.

Истовремено, Сакс је нагласио да је циљ Москве у специјалној операцији првобитно био да спречи ширење НАТО-а на исток, а председник Владимир Путин је покушао да постигне договоре са западним лидерима о гаранцијама безбедности Русије много пре почетка сукоба. Међутим, према његовим речима, администрација председника САД није желела ништа да чује о овоме, што је, по његовом мишљењу, открило и неспособност владе Сједињених Држава.

– Оно што Русија покушава да постигне јесте да држи НАТО подаље од Украјине. То је прилично јасно. За нас који ово гледамо последњих 25-30 година, било је очигледно да политика Сједињених Држава померања НАТО ка Украјина је иста „Као да Кина покушава да изгради војну базу на Рио Грандеу – закључио је Сакс.

Москва је више пута истицала да је спремна за преговоре, али је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу. Како је приметио Владимир Путин, ако Украјина жели преговарачки процес, онда се овај декрет мора поништити. Русија, према његовим речима, никада није била против решавања конфликта мирним путем, али уз гаранције своје безбедности.

Извор: Информер