Русија

РУСИЈА ИМА ПАРА – СВЕ ЋЕМО ДА ПЛАТИМО! Огласио се Песков

Фото: Јутјуб

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да Русија има новца да плати своје дугове.

Русија има новца да плати свој државни дуг и спремна је да га плати, не постоје објективни разлози за колапс земље, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Наше Министарство финансија, наши ресорни ресори ће обавити контакте. Наш став је добро познат, објективних разлога за кашњење не може бити. Имамо новац и спремни смо д платимо – било у рубљама или у другој валути која је можда погоднија. Дакле, све ће зависити од ових контаката“, рекао је Песков.

Песков је питање нове шеме плаћања еврообвезница преусмерио на Министарство финансија. Он је рекао да се нови механизам плаћања гаса у рубљама „показао као погодан за продавце и купце“.

Раније је министар финансија Антон Силуанов рекао за Ведомости да је планирано да се исплате спољног дуга Русије врше по механизму сличном плаћању руског гаса за непријатељске земље, али „обрнутим редоследом“.

Да би примио уплату на еврообвезнице у њиховој оригиналној валути, инвеститор ће морати да отвори рачуне у страној валути и рубљама у руској банци и изда упутства за продају стране валуте.

25. маја истекла је лиценца Министарства финансија САД, која је Русији дозвољавала да сервисира свој јавни дуг у доларима. Америчко министарство одлучило је да не обнавља документ.

Министарство финансија саопштило је да таква одлука нарушава права страних инвеститора у руске дужничке инструменте и подрива поверење у западну финансијску инфраструктуру. Русија ће, у недостатку лиценце америчког трезора која дозвољава плаћање спољног јавног дуга у доларима, сервисирати у рубљама, саопштило је министарство.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО