Русија

ПУТИН ПОТПИСАО: Одобрено је

Руски председник Владимир Путин потписао је уредбу којом се италијанској банци Интези Санпаоло одобрава продаја имовине у Русији.

То показује документ објављен на страници руске владе, преноси хрпортфолио

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Москва допушта трансакције које ће довести до директне или индиректне продаје 100 посто Интезиних деоница, стоји у уредби, датираној 28. септембра.

Одлука је донесена на темељу уредбе из августа 2022. којом су председнику Путину додељена овлашћења за издавање посебних изузећа за одређене послове који укључују енергетску и финансијску имовину.

Интеза није била одмах доступна за коментар на информације о издавању дозволе.

Италијанска банка пружа услуге корпоративним клијентима у Русији, где је на почетку сукоба у Украјини имала око 980 радника у 28 пословница. Након избијања сукоба зауставила је ново финансирање руских клијената и нова улагања у руску имовину.

Русија је континуирано пооштравала услове за одлазак страних компанија и пословни челници напомињу да су се теже сналазили у новим прописима.

Интеза је покушавала да раскине везе с руским пословањем од прошле године, али потенцијалне купце одвраћају западне санкције Москви, ометајући покушаје европских банака, укључујући и италијански УниЦредит и аустријски Раиффеисен Банк Интернатионал, да продају имовину.

Почетком августа Интеза је одлучила да затвори заступништво у Москви, али није била добила дозволу за потпуно повлачење из Русије због ограничења продаје имовине.

Зелено светло за Интезу могло би да отвори пут дозволама и за друге зајмодавце који још послују у Русији, напомиње Ројтерс.

Извор: hrportfolio.hr