Русија

Војни аналитичар тврди: РУСИ ЋЕ ИЗДРЖАТИ ЈОШ МЕСЕЦ ДАНА, ЕВО ШТА ЈЕ ПУТИНОВ ЦИЉ

Војни аналитичар сматра да су обе стране у рату исцрпљене, да је руска војска бледа сенка онога што је Црвена армија радила, али и да нема шансе за преговоре у наредних шест месеци.

Војни аналитичар Роберт Барић гостовао је на телевизији Н1 и коментарисао ситуацију у Украјини. Он је оценио да су обе стране у рату исцрпљене.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„И руска страна учи на својим грешкама. Офанзива која је почела 18. априла није дала жељене резултате, она стално смањује ниво руских амбиција“, рекао је Барић и додао:

„Руси су се фокусирали на минималистички циљ – да заузму подручје Луганска и Северодоњецка. У наредних неколико дана Украјина ће морати да има избор – брани овај део или се повлачи“, рекао је Барић.

Украјинци се фантастично боре, али су исцрпљени

„Украјинци се боре фантастично, али су исцрпљени. Нема смисла да их жртвујемо у Северодоњецку као што су то учинили са Маријупољом. Међутим, продор Русије и даље је спор. чак није ни слика онога што је Црвена армија радила“, каже аналитичар и Он додаје да у руским редовима нема кохезије, али да је и једној и другој страни потребан одмор.

„Морал руских снага је изузетно низак“

„Чини ми се да ће руске снаге моћи да делују још месец дана. Исцрпљене су. Нема кохезије, питање је колико могу да претрпе губитке. Сада је акценат на Донбасу, очигледно је циљ да се освоји Луганск. Обе стране ће морати да направе паузу. А морал руских снага је изузетно низак. Изазов за Русију је колико ће им требати за ревитализацију, јер ово није крај“, рекао је он.

Упитан да ли има шансе за преговоре, он је рекао: „Нема шансе за преговоре најмање наредних шест месеци. Путин претњама покушава да подели Запад. Путин очекује неке резултате, минималну победу и нада се да ће јединство Запада да се распадне“, закључио је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО

Ознаке