Русија

ПОЛЕТЕЛА ЈЕ И НОСИ МИСТЕРИОЗНИ ТЕРЕТ: Шта је то Русија лансирала у орбиту?

Фото: Х принтскрин

Ваздушно-космичке снаге Русије (РАФ) поставиле су у орбиту нови војни сателит, саопштило је руско министарство одбране. Направу је у свемир избацила ракета Сојуз-2.1б, рекли су војни званичници.

Борбене посаде космичких снага РАФ-а извеле су 27. децембра у 10.03 часова лансирање ракете лаке класе Сојуз-2.1б са космичким уређајем у интересу Министарства одбране Русије, са државног опитног космодрома Русије. Министарство одбране у области Архангелск (Плесецк) „, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лансирање и путовање ракете у предвиђену орбиту протекли су без проблема, известили су војни званичници, додајући да је цео процес надгледан аутоматизованим комплексом за контролу земље.

– Стабилна телеметријска веза је успостављена и одржавана са свемирским бродом – саопштило је министарство, напомињући да системи на броду функционишу нормално.

Крајем прошлог месеца, министарство је саопштило да је извело слично лансирање, укључујући и ракету Сојуз-2.1б лансирану са исте локације. Крајем октобра, слична ракета је пренела неколико других војних уређаја у орбиту.

Тачан број распоређених уређаја, њихова намена или њихове могућности нису откривени у вези са било којим лансирањем.

Према руској свемирској агенцији Роскосмос, у периоду од 27. децембра 2006. до 25. новембра 2023. изведено је укупно 67 лансирања ракета Сојуз-2.1б, са око 577 уређаја испоручених у орбиту или даље у свемир током тог периода.

Извор: РТ