Русија

„Изгубили смо прави рат. Нисмо знали да је стање толико лоше“

Извори из Путинове администрације и руске владе коментарисали су да је руско повлачење из Херсона „веома болан догађај“ за руску елиту.

Један извор близак бизнисменима из Путиновог најужег круга за независни портал Медуза описао је ситуацију овако: „Људима је почело да постаје све јасније: изгубили смо прави рат. Људи почињу да размишљају о томе како даље, какву позицију би желели да заузму у будућности, какав потез да одиграју“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Расположење у политичком блоку Путинове администрације је мало оптимистичније.

Према једном од извора Медузе, Кремљ се и даље нада да ће се западни „консензус о подршци Украјини урушити“.

Још једна од нада Кремља, кажу извори Медузе, јесте да ће се унутрашња политичка ситуација у Украјини драстично променити и да ће Володимир Зеленски одступити, иако је нејасно зашто руске елите мисле да је такав сценарио вероватан.

Поред тога, неки у Кремљу наводно верују да ће за неколико месеци руска војска постати ефикаснија као резултат мобилизације и преокренути ток на бојном пољу.

Извор из једне од регионалних канцеларија руске владајуће партије овако је сумирао ситуацију: „Оно што се десило у Херсону сматра се срамотом и резултатом хаоса у нашој влади.

Људи су у извесној мери сумњали у то, али нисмо знали да је тако лоше. Други регионални званичник признао је да људи у његовом друштвеном кругу „почињу да добијају осећај да ово није њихов рат“.

Чини се да је сличан осећај владао и међу члановима Путинове администрације и савезне владе, пише Медуза.

„Нисмо упућени ни у шта, добијамо много информација из вести – и из украјинских и из западних извора. Чини се да стално чинимо уступке и истовремено покушавамо да их прикријемо и сакријемо“, рекао је за Медузу извор близак власти.

Медузини извори тврде да, упркос општем незадовољству ратом, руски званичници и привредници немају намеру да предузимају било какве мере против самог Путина. „Само желимо да се ово заврши што је пре могуће“, рекао је један.

 

 

 

 

 

 

Извор: Index.hr

Ознаке