Русија

ОГРОМАН УСПЕХ ЗА ПУТИНА! Поред украјинских и ове територије биће у саставу Русије? Кина преломила

Кина је први пут од 1964. променила позицију по питању Курилских острва, јавља јапанска агенција Кјодо

Кина је први пут после 60 година променила став по питању власништва над Јужним Курилским острвима Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомаи, јавља јапанска агенција Кјодо, позивајући се на кинеске дипломатске изворе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи, током посете Русији, кинески председник Си Ђинпинг је рекао да Пекинг „не заузима ни једну страну у овом спору”. Тако је, закључује агенција, Кина одлучила да промени своју позицију у неутралну, што указује на њено приближавање Москви.

Агенција подсећа да је у јулу 1964. Мао Цедонг назвао Јужне Куриле јапанском територијом и изразио мишљење да СССР треба да их врати Јапану. Кина у последње време није посебно прецизирала свој став, али је задржала претходни – на кинеским мапама граница између Јапана и Русије пролазила је између Урупа и Итурупа, а четири острва су означена као „окупирана од Русије“.

Односи између Русије и Јапана годинама су били у сенци непостојања мировног споразума, који ове земље никада нису закључиле после Другог светског рата. Главна препрека остаје питање Јужних Курила, на које Токио тврди, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године.

Став Москве је да су острва после рата постала део СССР-а и да је руски суверенитет над њима несумњив.

Совјетски Савез и Јапан су 1956. године потписали Заједничку декларацију, у којој је Москва пристала, након закључивања мировног уговора, да размотри могућност пребацивања Хабомаја и Шикотана у Јапан, али о Кунаширу и Итурупу није било говора.

Руске власти су више пута наглашавале да Јапан пре свега мора да призна резултате Другог светског рата, укључујући руски суверенитет над Јужним Курилима.

 

Извор: Ало