Русија

ПРИЗНАЛИ СУ ДА НИСУ СПРЕМНИ! Иду ка поразу!?

Фото: Јутјуб

Бивши агент ФСБ и десничарски националиста Игор Гиркин рекао је да снаге руског председника Владимира Путина у Украјини иду ка војном поразу.

Руски екстремни десничар кога је холандски суд осудио на доживотни затвор заједно са још двојицом мушкараца због њихове улоге у обарању малезијског авиона са лета МХ17 2014. године, када је погинуло свих 298 људи у авиону, изразио је своје циљеве подршке за војну операцију у Украјини, али је временом постајао све критичнији према руководству Кремља, за које тврди да није довољно припремило војне снаге за војну операцију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У новим коментарима Гиркин је изнео суморну оцену руских снага, оптужујући руске државне медије, који обично следе линију Кремља, да улепшавају ситуацију у Украјини.

Он се такође пожалио да је недостатак истинитих информација о ситуацији у Украјини утицао на Русију.

„То се изузетно негативно одражава на стање целе земље, широм наше државе“, рекао је Гиркин.

„Не плашим се да кажем да се крећемо ка војном поразу“, додао је он, а преноси Њузвик.

Снимак Гиркинових примедби превео је и поставио на Твитеру у недељу ујутру Антон Герашченко, саветник министра унутрашњих послова Украјине.

„Русија је потпуно неспремна“
Гиркин је наставио да прозива руску војску због недостатка напретка на бојном пољу током зиме.

Борбе последњих месеци углавном су биле усредсређене на град Бахмут, где су се руски војници борили заједно са борцима из плаћеничке групе Вагнер, да би пре свега остварили симболичну победу. Русија је постигла известан успех у тој вишемесечној кампањи, која представља најинтензивнију и најкрвавију битку рата.

Али аналитичари кажу да је руски напредак изостао последњих недеља јер је број руских напада опао, што је најновији знак да се Путинове снаге муче на терену.

„Током зиме нисмо успели да потиснемо непријатеља ни 10 километара од Доњецка, иако смо напустили Херсон. Повукли смо се из Харковске области. Повукли смо се из околине Кијева“, рекао је Гиркин.

Он истиче да су руска привреда и војска „потпуно неспремне” за „дуг, дуготрајан рат”.

Он такође критикује руске власти што су инвазију правно класификовале као „специјалну војну операцију“, а не као рат, за који каже да ограничава могућности трупа у Украјини.

 

 

Извор: Б92