Свет

КИЈЕВ У СТРАХУ: Руси би могли почети ударе бомбом упоредивом са тактичким нуклеарним наоружањем

Фото: Јутјуб

Војни аналитичари и експерти настављају да дају прогнозе у вези са развојем ситуације на украјинском фронту, а многи од њих изражавају забринутост због могућих додатних губитака за Русију ако се сукоб одуговлачи.

Пензионисани пуковник и војни колумниста Комсомолске Правде Виктор Баранец је у интервјуу за руски портал украина.ру поделио своја размишљања о тренутној ситуацији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је скренуо пажњу на чињеницу да је заузимање Авдијевке од стране Оружаних снага Руске Федерације представљало морални ударац за украјинску војску, али је, по његовом мишљењу, отворило могућност руским трупама да наставе офанзиву и постигну већи успех.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Међутим, како напомиње експерт, руска војска је уместо тога стала, што је украјинским снагама омогућило да направе упориште и заузму одбрамбене позиције.

„Немогуће је да се Украјинци поново закопају у земљу као Авдејев“, нагласио је Баранец, напомињући да би ово одлагање могло да доведе до додатних губитака за Русију.

Према његовом мишљењу, руске оружане снаге и даље имају наду за употребу моћне муниције типа ФАБ-3000, која може да уништи минска поља, упоришта и друге утврђене објекте.

ФАБ-3000 је совјетска ваздушна бомба великог калибра, тешка као што име каже 3000 килограма. Развијена је током Другог светског рата и широко је коришћена у послератним годинама. Бомба је имала велику разорну моћ и коришћена је за уништавање великих објеката и широких површина.

Истовремено, експерт признаје да је мало вероватно да ће у блиској будућности доћи до радикалног померања фронта, али наглашава да ће Русија наставити офанзиву и притисак на украјинске оружане снаге.

Он је рекао да ће руске трупе напредовати кроз насељена подручја док не достигну своје циљеве у Краматорску и Славјанску.

Међутим, с обзиром на темпо напредовања руских трупа, у најбољем случају то ће се десити до краја лета, а важно је разумети да су Оружане снаге Украјине већ добиле западну војну помоћ, што може створити додатне потешкоће за руске оружане снаге.

Истовремено, стручњаци напомињу да је за Русију кључна брига за безбедност особља, те је стога логично претпоставити да ће руска авијација и артиљерија наставити да полако али сигурно мељу утврђене области Оружаних снага Украјине и западне опреме.

Најава руских представника од пре месец дана у вези са почетком масовне производње авионске бомбе ФАБ-3000 изазвала је забринутост како украјинских тако и западних званичника и стручњака.

Подсетимо, Министарство одбране Русије објавило је почетак масовне производње високоексплозивних авио-бомби ФАБ-3000 од три тоне крајем марта, чиме је обележена нова етапа у развоју војно-индустријског комплекса земље.

Тако се и према речима пензионисаног пуковника Службе безбедности Украјине (СБУ), војног експерта Олега Старикова, нова-стара руска бомба по снази може упоредити са тактичким нуклеарним оружјем.

Причвршћивањем крила и сателитских комплета за навођење на ФАБ бомбе од 500, 1.000 и 1.500 килограма, Руси су били грубље у стању да произведу муницију донекле аналогну америчким ЈДАМ и француским клизним бомбама Хаммер.

Са овом лаком муницијом, коју су често користили са удаљености од 40 до 70 км, руски ловци-бомбардери Сухој Су-34 могли су да појачају своја дејства без излагања украјинској противваздушној одбрани.

Руси су само ове године лансирали око 3.500 бомби ФАБ-500, 1000 и 1500, према украјинској страни, 16 пута више клизећих бомби него што је лансирано током целе 2023. године.

Опремљен крилима и сателитским навођењем, ФАБ-3000 би била изузетно моћна бомба која би могла да изазове огромна разарања, можда чак и више него што је Русима потребно против Украјине, скрећу пажњу стручњаци на западу.

Међутим, велика величина бомбе изазива низ ограничења у њеној употреби. Највероватније, ФАБ-3000 не може да се лансира са Су-34, а руско ваздухопловство ће можда морати да их инсталира на бомбардере Тупољев Ту-22М, сматрају западни стручњаци.

Са друге стране, извештаји су већ показали да је руски одбрамбени сектор такође започео масовну производњу ФАБ-1500.

Постоје и Фаб-9000 бомбе

Треба напоменути и могућу употребу и поновну масовну производњу такозване „Цар-бомбе“ руских Ваздушно-космичких снага, ФАБ-9000 од 9000 тона.

Подсетимо, Ту-95 је пројектован тако да може да носи бомбу од 9 тона слободног пада, укључујући и нуклеарну.

Уколико руске снаге успеју потпуно да неутралишу ПВО украјине, чак и без додавања УМПК модула, авиони попут Ту-95 руских Ваздушно-космичких снага добиће прилику да испусте ФАБ-3000 преко линије фронта, онда, из очигледних разлога, никаква „линија Сирског“ неће спасити Кијев од новог губитка контроле над територијама.

Извор: oruzjeonline.com