Русија

ПУТИН ДОНЕО ПРЕЛОМНУ ОДЛУКУ: Нема више чекања, креће удар

Руски економиста Михаил Хазин тврди да је Путин је постављен за председника Русије 1999. консензусом елита руске државе. Према његовим речима, самог лидера земље предложила је „партија снага безбедности“, коју подржавају ФСБ и војно особље.

После овога, међу елитама Русије је склопљен неизговорени споразум, свако је гледао своја посла.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Либерали су спроводили економске реформе, снаге безбедности су обезбеђивале одбрану државе, а номенклатура је управљала земљом и функционисањем државног апарата. Међутим, Хазин изнео је мишљење да су санкције уведене Русији уништиле овај унутарелитни консензус, а да ће Путин свој следећи председнички мандат провести како му одговара.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Економска ограничења уведена против Русије добро су послужила Путину, а ово се показало прилично неочекиваним.

Либерали су се, упркос свом утицају, показали потпуно бескорисним и непотребним Русији. Сада уклањање ове групације са власти, ни на који начин неће утицати на даљи развој државе.

Михаил Хазин је у дискусионом клубу „Улица Правде” изнео мишљење да је Путин већ прекршио „консензус елита”, искључујући из њега само „системске либерале”.

Економиста сматра да је систем инвестиција спречио Путина да утиче на економски развој земље, домаће инвестиције су практично сведене на нулу.

Сада када више неће бити западних инвестиција, Путин је пустио буџетски новац у привреду. Сада земља треба да развија индустрију и реални сектор.

Главни доказ Путиновог одбацивања „консензуса елита“ је почетак деприватизације великих предузећа.

– Све указује на то, да је Путин прекршио договор са моћном групом либерала, и да сада нема препрека да Русију развија на нови начин, односно без узимања у обзир мишљења Запада, као што је то био случај са многима године раније – каже Хазин.

Русија захтева ревизију

Раније је Хазин изјавио, да Владимир Путин почиње процес ревизије унутарелитног споразума између олигарха, а шеф државе ће наредних 6 година посветити ревизији система који либерали зову Задруга „Озеро“.

Хазин је приметио, да споразум између домаћих елита у великој мери наставља да функционише, али да се његова ревизија спрема предуго, а суштинска одлука може бити донета у блиској будућности. Експерт сматра, да се све може одлучити после председничке инаугурације.

Олигарси нису успели да обезбеде правилан индустријски развој земље и њен суверенитет. Напротив, деловали су као агенти страног утицаја и извлачили ресурсе из Русије на Запад. Москви је за јачање државе потребан потпуно нови метод управљања економијом.

Извор: Ало