loading...
Русија Свет Србија

ОГЛАСИЛИ СЕ АМЕРИКАНЦИ! Ево зашто Кина и Русија толико помажу Србији!

ВАШИНГТОН – Метју Палмер, заменик помоћника државног секретара и специјални представник за Западни Балкан, изјавио је, поводом подршке и помоћи Кине и Русије Србији у борби против Ковида-19, да се слаже са изјавом америчког амбасадора у Београду Ентонија Годфрија да ово није такмичење у популарности и да је свака помоћ важна.

“Ако Кина и Русија могу да помогну Србији и другима на Западном Балкану, то је сјајно”, рекао је Палмер за Радио Глас Америке.

Он је рекао да ЕУ пружа све већу помоћ, а да САД пружају помоћ директно појединачним земљама Западног Балкана, као и кроз подршку међународним институцијама, али истиче да је та помоћ понекад обострана.

“Земље Западног Балкана су биле веома великодушне, дозвољавајући Американцима да се из њихових земаља врате у САД, често без наплате трошкова. Србија је то урадила, Црна Гора и Албанија. Захвални смо због партнерства и показивања солидарности”, изјавио је.

Најхитније потребе у Србији, као и у региону и већем делу света су, рекао је Палмер, тестови, опрема за личну заштиту и подршка особљу за ванредне ситуације.

Прошле недеље у Србију је из САД стигло 6. 000 тестова за коронавирус.

Он, такође, указује да су земље Западног Балкана у позицији да снажно одговоре на претњу коронавируса, у великој мери и захваљујући напорима које су САД и други уложили у помоћ тим земљама да развију своје институционалне капацитете.

На питање како види сарадњу Београда и Приштине у борби против корона вируса, Палмер је оценио да је сарадња у тој области охрабрујућа, да је повећана трговина и да постоји сарадња у здравству.

 

Извор: Тањуг

loading...