Русија Свет Србија

ОГЛАСИЛИ СЕ АМЕРИКАНЦИ! Ево зашто Кина и Русија толико помажу Србији!

ВАШИНГТОН – Метју Палмер, заменик помоћника државног секретара и специјални представник за Западни Балкан, изјавио је, поводом подршке и помоћи Кине и Русије Србији у борби против Ковида-19, да се слаже са изјавом америчког амбасадора у Београду Ентонија Годфрија да ово није такмичење у популарности и да је свака помоћ важна.

„Ако Кина и Русија могу да помогну Србији и другима на Западном Балкану, то је сјајно“, рекао је Палмер за Радио Глас Америке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао да ЕУ пружа све већу помоћ, а да САД пружају помоћ директно појединачним земљама Западног Балкана, као и кроз подршку међународним институцијама, али истиче да је та помоћ понекад обострана.

„Земље Западног Балкана су биле веома великодушне, дозвољавајући Американцима да се из њихових земаља врате у САД, често без наплате трошкова. Србија је то урадила, Црна Гора и Албанија. Захвални смо због партнерства и показивања солидарности“, изјавио је.

Најхитније потребе у Србији, као и у региону и већем делу света су, рекао је Палмер, тестови, опрема за личну заштиту и подршка особљу за ванредне ситуације.

Прошле недеље у Србију је из САД стигло 6. 000 тестова за коронавирус.

Он, такође, указује да су земље Западног Балкана у позицији да снажно одговоре на претњу коронавируса, у великој мери и захваљујући напорима које су САД и други уложили у помоћ тим земљама да развију своје институционалне капацитете.

На питање како види сарадњу Београда и Приштине у борби против корона вируса, Палмер је оценио да је сарадња у тој области охрабрујућа, да је повећана трговина и да постоји сарадња у здравству.

 

Извор: Тањуг