Русија

СТИГЛА ПОТВРДА: Путин и Пригожин склопили договор

Шеф британске обавештајне службе МИ-6 Ричард Мур потврдио је током говора у Прагу да је шеф групе Вагнер заиста постигао договор са Владимиром Путином.

Њих двојица су, како тврди Мур, постигли договор да Вагнер прекине своје напредовање на Москву током неуспеле побуне 24. јуна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шеф Ми6, познат као Ц, такође је изразио извесну збуњеност због потреса око Кремља током тог викенда и брзином којом је лојалност одбачена и враћена.

„Ако погледате Путиново понашање тог дана“, рекао је Ричард Мур и наставио:

„Мислим да је Пригожин почео као издајник за доручком. Помилован је вечером, а затим је неколико дана касније позван на чај.“

Дакле, постоје неке ствари, а чак и шеф МИ6 сматра да је то мало тешко да протумачити, у смислу ко је унутра, а ко није.

Мур је такође дао ретке индикације о даљем здравственом стању и месту боравка самог Пригожина.

На питање ЦНН-а да ли је Пригожин „жив и здрав“, Мур је одговорио да је вођа Вагнера и даље „лута около“, према сазнањима његове агенције.

Западне обавештајне агенције су уздржане да коментаришу неуспелу побуну, из страха да не пруже лажну потпору познатом изговору Русије за унутрашње неслагање – да је организују и подстичу западни шпијуни.

Ипак, говор пред камерама пружио је прилику да Муров израз лица дочара колико је за њега била шокантна слабост коју је Путин показао тог викенда.

„Он заиста није узвратио Пригожину“, рекао је Мур.

„Нагодио се да би сачувао своју кожу, користећи добре услуге лидера Белорусије“, рекао је он, мислећи на интервенцију белоруског председника Александра Лукашенка који је постигао договор.

„Тако да чак ни ја не могу да видим шта је у Путиновој глави“, додао је он.

„Морао је да схвати, сигуран сам да је нешто што је дубоко труло у држави Данској – да цитирам Хамлета – и морао је да прекине тај договор.“

Мур је додао да је тешко донети „чврсте судове“ о судбини самог Вагнера, као плаћеничке групе.

Извор: CNN