Свет

СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА: Пилот дао сину да управља авионом пуним путника, након кобне грешке сви су погинули (ФОТО)

Фото: Телеграм принтскрин

Прогањајуће последње речи пилота које је изговорио само неколико тренутака пре него што се његов авион срушио у планину убивши све у авиону откривају да је пустио своје дете да преузме контроле над летелицом!

Злогласни лет 593 Аерофлота који је путовао са међународног аеродрома Шереметјево у Москви, до аеродрома Каи Так у Хонг Конгу 23. марта 1994. године – али се због тешке грешке лет завршио потпуном катастрофом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У авиону је било 12 чланова посаде и 63 путника, укључујући двоје деце Јарослава Кудринског, који су били на свом првом међународном путовању. На половини лета, најискуснији пилот капетан Андреј Данилов је напустио кокпит да се одмори, остављајући Кудринског (39) и првог официра Игора Пискарјова (33) задужене за управљање авионом.

Пустио децу у кокпит

Са авионом на аутопилоту и постављеним курсом, Кудрински је искористио прилику да своје двоје деце позове у кокпит у обилазак пилотске кабине док је већина путника спавала, преноси Дејли стар.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Желећи да им пружи незаборавно искуство, дозволио је сваком од њих да седне на капетаново седиште и додирне команде како би се осећали као да управљају авионом.

Лана (12) је прва дошла на ред без икаквих компликација, њен отац је прилагодио путању лета тако да је изгледало као да лагано окреће авион иако је аутопилот и даље био под контролом.

Потом је на ред дошао Едгар, њен 16-годишњи брат. Још једном, Кудрински је мало манипулисао командама да би свом сину дао прилику да управља авионом, али у узбуђењу, дечак је снажно гурнуо контролну стубу.

Без знања летачке посаде, ово је довело до искључивања аутопилота авиона и Едгар је заиста у том тренутку имао контролу над авионом. Тихо упозорење појавило се на пилотској кабини, али се угасило пре него што су оба пилота приметила.

„Едгаре, бежи, иди позади, иди позади“

Схвативши шта је његов урадио, Кудрински је, како се може чути на снимку, рекао свом сину да остави команде.

– Едгаре, бежи. Иди позади, иди позади Едгаре! Видиш опасност, зар не? Одлази, одлази Едгаре! Одлази, одлази. Кажем ти да идеш! – рекао је пилот.

Авион се кретао под опасно високим нагибом од 90 степени, а на снимку се чује се први официр Пискарјов како позива Кудринског да да „пуну снагу“ мотру како би исправио летелицу. Међутим, авион није могао да издржи тако стрмо окретање и застао је. Док су пилоти у почетку успели да то исправе и врате авион у нормалан угао, неискусни први официр је случајно претерао и поново зауставио летелицу.

Авион се закуцао у планински ланац

Авион је почео да се окреће, али упркос напорима да се то поново исправи, изгубили су превелику висину и закуцали су се у планински ланац Кузњецк, одмах убивши све у авиону.

Цела трагична ситуација одвила се у само два минута.

Иако је Аерофлот у почетку оповргао присуство деце у пилотској кабини током пада, на крају су признали постојање путника у пилотској кабини када су подаци црне кутије открили истину.

Извор: Мирор