Свет

СТРАВИЧНЕ ВЕСТИ ЗА ЗАПАД: Путинов саветник добио нови задатак

Руски академик Сергеј Караганов (71) анализираће и проучавати ефикасне начине „одвраћања Запада“ за Кремљ, пише Тајмс. Предавач на Вишој економској школи у Москви, једном од најпрестижнијих руских универзитета, ангажован је да спроведе даља спољнополитичка истраживања за Кремљ.

Поред тога што је Путинов саветник за спољну политику и шеф утицајног руског истраживачког центра, Караганов је један од највећих заговорника рата у Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Руски председник је у праву што жели да ослободи свет од ‘западног јарма’ – рекао је једном приликом, а прошле године позвао Владимира Путина да изврши превентивни нуклеарни напад на Европу.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

– Бацање нуклеарне бомбе на Европу би тестирало приврженост Америке политици колективне одбране НАТО-а… Нуклеарни удар је најбољи начин да се свет спасе од рата пуних размера који би могао оставити Земљу у радиоактивним рушевинама. Са моралне стране, то је ужасан избор јер ћемо користити Божје оружје, осуђујући себе на тешке духовне губитке. Али ако то не учинимо, не само да Русија може да умре, већ ће највероватније и цела људска цивилизација престати да постоји… Само би лудак у Белој кући жртвовао Бостон за Познањ (пети по величини град у Пољској). И САД и Европа то одлично разумеју, али очигледно више воле да о томе уопште не размишљају – написао је у прошлогодишњем есеју Сергеј Караганов.

Нови помоћник Кремља такође тврди да се победа Русије у Украјини може постићи само ако Запад буде приморан на стратешко повлачење или чак на предају. Он је такође упозорио да је мало вероватно да ће Кина подржати Русију у покретању превентивног нуклеарног напада на Европу, али је рекао да би Пекинг „ипак био срећан јер би то био снажан ударац репутацији и угледу Сједињених Држава“.

Кремљ је наводно наручио чак осам студија од Караганова, од којих су неке од тема биле „теорија и пракса нуклеарног одвраћања у актуелним условима у односу на руску политику“ и „дијалог о развоју новог концепта нуклеарног одвраћања у квадрилатералном формату Русија-Кина-Индија-Пакистан“.

Иначе, Русија има највећи нуклеарни арсенал на свету, а Путин искључиво командује тим залихама, који обухвата око 5.580 бојевих глава. Подсетимо, руски председник је опозвао руску ратификацију Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних проба из 1996. године, а раније ове године надгледао је пробни лет унапређеног бомбардера Ту-160М са нуклеарним оружјем.

Фајненшенел тајмс пише како је праг за руску употребу нуклеарног оружја нижи него што је јавно објављено, а укључивао је улазак непријатељских трупа на руску територију или пораз руских пограничних трупа.

Извор: Медији