Русија

МОЖЕ ДА ПОЧНЕ: Путин добио шира овлашћења од Думе

Руска Дума усвојила је закон којим се проширују овлашћења руског председника и омогућава му се да предузима мере у случају непријатељских активности страних држава.

Усвојеним документом се мења закон о мерама против непријатељских акција Сједињених Америчких Држава и других страних држава, преноси агенција РИА Новости.

Сада се такве мере могу применити и на земље које врше непријатељске акције против Русије, као и на организације, званичнике и грађане ових земаља који су укључени у такве акције.

Нови закон проширује овлашћења председника Руске Федерације да предузима адекватне мере, уз истовремено појашњење да ће се оне сада користити и за обезбеђивање економског суверенитета и економске безбедности земље, као и за обезбеђење финансијске стабилности.

Председнику је, између осталог, овим законом додељено право да уведе привремено управљање покретном и непокретном имовином која се налази на територији Руске Федерације, као и хартијама од вредности, уделом у овлашћеном (акционарском) капиталу руских правних лица и имовином лица из непријатељских страних држава.

Шеф државе ће такође моћи да покрене посебан поступак за одузимање средстава, хартија од вредности и друге имовине која, у оквиру одговарајућих мера, подлежу кредитирању посебних рачуна, укључујући и заплене и предузимање других мера.

Ове измене ступају на снагу одмах по званичном објављивању закона и примењиваће се ретроактивно од 24. фебруара 2022. године.

Извор: Танјуг