Русија

РУСИМА У МОСКВИ РЕЧЕНО: Помолите се Богу и бежите

Русима који живе Москви наводно је речено да се “окрену Богу“ у случају напада на град због недостатка употребљивих склоништа.

Њузвик је пренео писање руског канала “Можем објаснит” на Телеграму који пак наводи да локалне власти скривају адресе противваздушних склоништа од јавности и поправљају их само за владине званичнике и чланове владајуће партије руског председника Владимира Путина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Годину дана након што је градоначелник издао уредбу да склоништа од ваздушних напада буду доступна јавности, већина склоништа од бомби у Москви је и даље неупотребљива, а многа су одавно напуштена, док су нека изнајмљена као комерцијални простори.

Заменик Московске градске думе Сергеј Митрохин рекао је да, иако у престоници има много склоништа, “нико не зна у каквом су стању и где се налазе. Нема знакова, нема идентификационих ознака. Ако Министарство за ванредне ситуације извести неке радове у овом правцу, онда је то, наравно, бацање прашине у очи“.

Подсећа се, међутим, да је Кремљ у октобру 2022. издао декрет којим је наређено регионима у западној Русији да се припреме за могућност напада на руској територији, али и на то да је Русија у мају окривила Украјину за велики напад дроном на Москву.

Након тог напада, испоставило се да је Путин наредио изградњу новог склоништа за бомбе у најелитнијој болници у земљи, где се лече високи званичници.

Кремљ је наредио да се склоништа за бомбе надограде широм Русије, али изгледа да Московљани и даље немају заштитне структуре које би их заштитиле од напада дроновима, пише “Можем објаснит” и додаје да је прошле године поправљено само једно склониште у једној стамбеној згради, а у њему се налази локални огранак владајуће партије Јединствена Русија.

Наводе и да су покушали да прикупе адресе склоништа за заштиту од бомбардовањ у граду, иако су стварне адресе склоништа или њихов број државна тајна. Неке информације се могу добити само лично из московских центара за хитне случајеве два пута недељно.

“У сваком округу постоји центар за реаговање у ванредним ситуацијама где људима треба рећи шта да раде у разним ванредним ситуацијама. У пракси, ови пунктови имају веома егзотично радно време, они тамо не разговарају са људима и уверавају их да нема опасности. Право грађана да имају информације се не поштује“, рекао је Иван Дроботов, грађански активиста и аутор канала „Московска склоништа за бомбардовање“ на Телеграму.

Активисти који су тражили да њихови идентитети остану анонимни рекли су да им је, када су их питали о доступности склоништа у граду, саветовано да се “поуздају у Бога“, “купе дачу (сеоску кућу)“ или “напусте град“.

Извор: Б92

Ознаке