Свет

ГЕНЕРАЛ ДИГАО УЗБУНУ У НАТО ЗЕМЉИ: Руси гомилају разорно оружје на самој граници

Пензионисани фински генерал-мајор Хари Охра-ахо, који је био и директор финске одбрамбене обавештајне агенције, објавио да су Руси оформили артиљеријско-ракетну бригаду у Републици Карелији

Према његовим речима, та бригада располаже ракетним системима Искандер-М, али овај генерал-мајор истиче да „то ништа неће променити“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ако се то обистини, неће ништа променити – написао је Охра-ахо на друштвеној мрежи X.

– Како било да било, треба се бранити од Искандер пројектила – додао је он, позивајући се на то да се ти ракетни системи већ налазе јужно од Санкт-Петербурга.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

– Апсурдно је ракетне системе с толико великим дометом стављати близу (финско-руске границе) јер ће нам бити лаке мете – објаснио је Охра-ахо.

Сари Архо Хаврен, научна саветница у трусту мозгова Ројал јунајтед сервисиз интитјут (РУСИ) рекла је да је Финска на руски потез реаговала „смирено“.

– Хари Охра-ахо има право. То неће ништа променити. Русија је и пре могла на сличан начин да нападне Финску. Ова је објава замишљена као порука и реакција на чланство Финске у НАТО-у и као одговор на проширење НАТО-а – рекла је Сари Архо Хаврен.

Ракетни системи Искандер-М имају домет око 500 км, а неки војни стручњаци наводе да могу досегнути чак 700 км.

Мајор Генерал Харри Охра-Ахо он Руссиа’с децисион то мове баллистиц миссилес цлосер то тхе Финнисх бордер

Искандер-М може да носи нуклеарне бојеве главе од 680 килограма. Његове ракете могу досећи висину од 48 километара и могу да лете брзином седам пута већом од брзине звука.

Извор: Јутањи лист