Русија

РУСИЈА ЈЕ СПРЕМНА! Испунићемо све услове из споразума!

Москва (Фото: Pixabay)

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је данас да је Русија спремна да испуни све услове из Споразума о извозу жита, уколико ти услови буду једнаки за све стране.

Постојећи споразум истиче 18. марта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Раније је Министарство спољних послова Русије саопштило да Запад подрива хуманитарну иницијативу генералног секретара УН Антонија Гутереша о извозу жита саботирајући спровођење руског дела споразума, наводе РИА Новости.

Руско МСП је напоменуло да је „време да се престане игра на карту хране“, пошто велики део жита из Украјине одлази у Европску унију, а не у најсиромашније државе.

Споразум о житу, који су 22. јула 2022. године у Истанбулу потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу.

Уговор је истекао 18. новембра 2022, али је аутоматски продужен за 120 дана до 18. марта.

Договор о извози житарица из црноморских лука мора бити продужен по сваку цену, написао је раније данас на Твитеру извршни директор Светског програма за храну (WФП) Дејвид Бизли.

Турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу изјавио је данас на конференцији УН о неразвијеним земљама, која се одржава у главном граду Катара Дохи, да се Анкара ангажује да споразум који подржавају УН буде продужен.

 

Извор: Блиц