Русија

КАДИРОВ ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ: Ево зашто је Пригожин покренуо оружану побуну

Рамзан Кадиров, лидер Чеченије, огласио се након одлуке вође Вагнера Јевгенија Пригожина да прекине оружану побуну.

Кадиров тврди да је „огорченост Пригожина због неуспелих пословних амбиција“ могла да доведе до крвополића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Мислио сам да се неким људима може вероват и да своју отаџбину искрено воле до сржи као прави родољуби, међутим, испоставило се да зарад личних амбиција и бенефиција односно бахатости не могу да маре за наклоност и љубав према земљи – навео је Рамзан Кадиров на свом каналу на Телеграму.

Наводи да је покушавао да смири Пригожина.

– Позивао сам га да напусти своје пословне амбиције и да их не меша са питањима од националног значаја. Мислио сам да ме је чуо, али се испоставило да је бес у њему све време само растао. Ланац неуспешних послова изазвао је дубоко укорењену и дуготрајну огорченост код бизнисмена која је достигла врхунац кад власти Санкт Петербурга нису његовој ћерки обезбедиле жељено земљиште. Бахатост једне особе могла би довести до овако опасних последица и увући велики број људи у сукоб – наводи Кадиров.

Вођа Чечена имао је и поруку за припаднике Вагнера. – Позивам све борце ПМЦ-а да наставе да буду трезвени у својим одлукама. Мислите на будућност земље и на своје породице и децу. Такве акције могу довести до катастрофалних резултата. Сада се све завршило мирно, без крвопролића, али могло је да се деси. Екстремна мера би била грубо сузбијање и уништавање сваког ко задире у интегритет Руске Федерације – додао је Кадиров.

Јевгениј Пригожин, подсетимо, покренуо је оружану побуну у ноћи између петка и суботе кривећи министарство одбране за наводни „напад са леђа“ на положаје Вагнера у коме је према његовим тврдњама настрадао велики број његових бораца.

На нејасном снимку који је објавио Пригожин види се иначе разорени камп у једној шуми и неколико тела војника, међутим, није саопштио више детаља о месту и времену напада већ је само оптужио регуларне руске снаге за артиљеријски и напад хеликоптерима.

Министарство одбране је међутим одбацило његове тврдње.

Велики број припадника Вагнера заузео је потом положаје око војних објеката у Ростову где се налази команда руске војке за југ док је део снага наводно продужио аутппутем М-4 ка Москви.

Јевгениј Пригожин је тражио смену министра одбране Срегеја Шојгуа и начелника генералштаба Валерија Герасимова и све време упозоравао да ће јединице Вагнера уништити свакога ко им стане на пут.

Москва је одмах раговала, оптужила Пригожина за оружану побуну, а затим покренула антитерористичку акцију на југу државе. До Ростова је наводно стигао конвој припадника чеченске специјалне бригаде „Ахмат“ која је послата да угуши побуну.

Договор је међутим ипак постигнут после целодневне драме и то уз посредство белоруског председника Александра Лукашенко. Јединице Вагнера почеле су касно синоћ повлачење у своје базе док ће Пригожин према договору две стране отићи у Белорусију. Москва је одбацила оптужбе против њега.

Пригожин се огласио касно синоћ и потврдио да је договор постигнут.

– За један дан смо стигли на само 200 км од Москве. За то време нисмо испустили ни једну кап крв наших бораца. Сада је дошао тренутак кад је руска крв могла да се пролије. Схватајући сву одговорност за то што ће се пролити руска крв одлучили смо да окренемо колоне и да се вратимо у наше теренске логоре – саопштио је Пригожин.

На друштвеним мрежама појавио се и снимак на коме се наводно види како Пригожин одлази из Ростова. На снимку се види како му маса звижди и аплаудира, а поједини људи на улици су се поздравили са њим.

Извор: Курир.рс