Русија

Шефу Вагнер групе се губи сваки траг, где је нестао Пригожин?

Фото: Твитер принтскрин

Након што је касно у суботу виђен како напушта окружни војни штаб у Ростову, у недељу се не зна где се налази Јевгениј Пригожин, преносе светске агенције.

Тешко наоружани руски плаћеници Вагнера повукли су се преко ноћи из јужног руског града Ростова након што су зауставили напредовање на Москву према споразуму који је окончао кризу која је представљала изазов без преседана за ауторитет председника Владимира Путина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према договору, уз посредовање белоруског председника Александра Лукашенка, борци Вагнер групе вратили би се у своје базе у замену за безбедносне гаранције, а њихов лидер Јевгениј Пригожин би се преселио у Белорусију.

Он је виђен како напушта окружни војни штаб у Ростову, стотинама километара јужно од Москве, касно у суботу у спортском теренском возилу, али његова локација у недељу није била позната, пренела је британска новинска агенција Ројтерс.

Чеченске снаге су се повукле из Ростовске области

Француска новинска агенција АФП је написала да Пригожин мора да оде у Белорусију, а у недељу ујутру, када је заказан тај полазак, није познато где је шеф Вагнера.

Вагнерови борци се повлаче из региона Вороњеж, који се граничи са Украјином, саопштиле су у недељу локалне власти, рекавши да се повлачење одвија „без инцидената“.

Главни град Москва је био тих у недељу, након договора о деескалацији, са мало доказа о повећању безбедности на улицама. Понедељак је проглашен нерадним даном да би се дало време да ствари дођу на своје место.

Чеченске специјалне снаге распоређене у руској области Ростов да се одупру напредовању Вагнерове плацћеничке групе такође су се повукле у недељу, јавила је агенција ТАСС, позивајући се на команданта.

Специјалне снаге се враћају тамо где су се раније бориле, рекао је командант Аптиј Алаудинов, пренела је новинска агенција.

Заплењен новац

Ситуација испред Центра приватне војне компаније „Вагнер“у центру Санкт Петерсбурга јутрос је мирна, зграда је затворена, а стражари дежурају унутра и патролирају дуж периметра, јавио је дописник руске агенције ТАСС.

Јуче су руски специјалци запленили су око 48 милиона долара из седишта Вагнер групе.

Припадници служби за спровођење закона и регионална администрација одбили су да коментаришу тренутну ситуацију, али је представник службе безбедности Вагнеровог ПМЦ рекао за ТАСС да служба безбедности наставља да ради у „нормалном режиму“.

У близини зграде нема никога осим чувара и полицајаца, суседним улицама шетају пешаци и нема саобраћајних ограничења.

Све ознаке на згради Вагнерове централе остали су недирнути – на крову зграде и изнад улаза, једна од баријера на улазу у центар је сломљена, али су остале структуре нетакнуте.

Извор: Индекс/Ројтерс