Издвајамо Русија

Модернизовану верзију пламенобацачког система ТОС-1А „Солнцепек“ чуваће реактивни оклоп?

Циљ је потпуна унификација овог веома ефективног борбеног средства са основним тенковима Т-72Б3 којима ће сада пружати „комотнију“ ватрену подршку. У плану увођење још разорније муниције, са ракетама увећаног домета

Од ранијих верзија овог тешког пламенобацачког ракетног система, најновија модифицкација се одликује значајним увећањем оклопне заштите овог средства. Тако је ходна шасија овог система која је у ствари позајмљена са ОБТ Т-72 са горње-предње стране и бочних страница заштићена плочама са реактивним оклопом. Према писању новинског портала РГ, ово унапређење оклопне заштите ће моћи ефикасно да заштити ово средство од напада противтенковским ракетама, реактивним гранатама, па чак и од кинетичких поткалибарних пројектила који се испаљују из тенковских топова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова модификација има своје логично образложење пошто се ови тешки пламенобацачки системи не одликују претерано великим дометом својих ракета, па су самим тим више изложени непријатељској ватри од рецимо вишецевних лансера ракета типа „Град“ који имају домет од 20км+.

Унапређен је и квалитет гусеничне траке, а такође је и увећана снага основног мотора која сада достиже 840 кс. Практично са овим захватима на плану повећања оклопне заштите и мобилности оруђа, модернизована верзија ТОС-1А је по многим параметрима унифицирана са основним борбеним тенком Т-72Б3, тачније направљена је као средство за непосредну ватрену подршку тенковима приликом пробоја кључних тачака у непријатељском фронту.

Поред озбиљног унапређења оклопне заштите самог оруђа, на војно-техничком сајму „Армија-2018“ представљене су и карактеристике најновије ракетне муниције коју ће корисити овај систем. Ради се о ракети ознаке МО.1.01.04Мкалибра 220мм, која ће бити опремљена термобаричном бојевом главом повећаног разорног дејства.

Ова ракета је дугачка 3,72 метра, а њена маса достиже лепих 216 килограма. Масимални домет ракете је 6000 метара. Температурни опсег њене употребе је од -40 до +50 степени Целзијуса.

ТОС-1А већ има сасвим солидно искуство када је у питању борбена употреба овог система, где се „Солнцепек“ истакао у Сирији и Ираку. Што се тиче руске армије, у наредном периоду ће се наставити са испоруком ових заиста респектабилних копнених борбених средстава за ватрену подршку, као и њима припадајућих логистичких машина за транспорт ракета и пуњење лансера.

 

 

Извор: rs.rbth.com