Свет

РЕЗОЛУЦИЈА ЈЕ СПРЕЧЕНА: Русија ставила вето

Русија и Кина предложиле су амандман којим се све земље позивају да „предузму хитне мере за трајно спречавање размештања оружја у свемиру, али то није прихваћено

Русија је ставила вето у Савету безбедности УН на нацрт резолуције САД и Јапана о неширењу оружја за масовно уништење у космосу, преносе „РИА Новости“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи Савет безбедности није укључио у текст амандман Москве и Пекинга којим се позива да се трајно спречи распоређивање било каквог оружја у свемиру.

Кина се уздржала од гласања, 13 земаља је гласало за пројекат.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Вашингтон и Токио припремили су нацрт резолуције Савета безбедности УН којом се позивају земље да не праве нуклеарно оружје нити друге врсте оружја за масовно уништење, намењене за распоређивање у орбиту око Земље нити на небеска тела, као и ни за њихово распоређивање у свемиру на било који други начин.

Русија и Кина су предложиле амандман којим се све земље позивају да „предузму хитне мере за трајно спречавање размештања оружја у свемиру и да се спрече претње употребе силе у свемиру, из свемира према Земљи и са Земље према објектима у свемиру“.

Међутим, то није прихваћено.

Извор: РИА